Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind krijgt jas aan volgens de kindermaten

Maattabel: kindermaten per leeftijd

De eerste jaren groeit je kind hard. Na een groeispurt kan alles in de kledingkast ineens te klein zijn. Waar moet je op letten als het gaat om kindermaten voor kleding en kindermaten voor schoenen?

Advertentie

Altijd handig om te weten wat zo ongeveer de kindermaten per leeftijd zijn. Dan kun je min of meer voorspellen hoe lang je kind met een maat doet en wanneer het tijd is om nieuwe kleren in te slaan. Ook kun je een beetje inschatten of het zin heeft om in de sale alvast een voorraad grotere kindermaten zomer– of winterkleding te scoren. Komt het seizoen goed uit met de maat die je kind dan zal hebben? Of kan dat leuke dikke donsjack pas aan tegen de tijd dat het zwemweer wordt?

Is je kind toe aan nieuwe kleding? Kijk eens tussen deze toffe items!

Kindermaten tabel

In deze kindermaten tabel vind je de kindermaten per leeftijd. Let op: dit zijn gemiddelden. Misschien heb jij een klein kleutertje, dat nog veel langer doet met maat 98. Of een tenger kind, dat ‘verdwijnt’ in wijde kleding. De pasvorm en kindermaten kunnen ook per kledingmerk verschillen, ze kunnen qua kindermaten ruimer of kleiner vallen dan de standaard. Je kunt de kindermaten tabel als globale richtlijn aanhouden.

 Leeftijd Maat Schoenmaat
1 jaar 80 19 – 21
1,5 jaar 86 22 – 24
2 jaar 92 22 – 24
3 jaar 98 25 – 27
4 jaar 104 25 – 27
5 jaar 110 28 – 30

Lees ook: Wanneer is de groeispurt van je puber voorbij?

Kindermaten in kleding: waar op letten?

Altijd lastig als je kinderkleding wilt kopen van een merk dat je nog niet eerder hebt gekocht: hoe zit het met de kindermaten? Die kunnen namelijk nogal verschillen per merk, net als hoe ruim of smal de kleding valt. Een paar algemeenheden: shirtjes en jurken van Zara vallen  qua kindermatenvrij klein en hun broeken zijn lang en vaak smal. Hema en H&M vallen groter en Amerikaanse merken vallen écht ruim. Het is best even zoeken naar wat bij jouw kind past. Gelukkig kun je broeken meestal op de groei kopen, want in de broekband zit elastiek dat je met een knoopje kunt verstellen om de taille in te nemen. Pijpen oprollen en klaar.

Advertentie

Steeds vaker geven webshops ook maatadvies of staan er tabellen met hun maatvoering op. Heb je de juiste maat voor je kind te pakken dan kun je vanaf drie jaar meestal aanhouden: één kindermaat omhoog per levensjaar.

Tips: Zo ga je het beste om met typisch pubergedrag

Schoenmaat

Zodra je kind buiten gaat lopen, is het tijd voor de eerste echte schoenen. Het is best lastig om de juiste schoenmaat voor kinderen te bepalen én het komt precies: voor de ontwikkeling van de voeten is het belangrijk dat een kind geen te kleine of veel te ruime schoenen draagt. Neem je kind dus het liefst mee als je schoenen voor hem gaat kopen. In de winkel meten ze zijn voeten precies op. Kies bij voorkeur een gesloten schoen met veters en een flexibele rubberen zool. Dat geeft de meeste stabiliteit. In deze kindermaten tabel voor schoenen staan de kindermaten op een rij.

Schoenmaat Centimeters
16 9,2  tot 9,8
17 9,9 tot 10,5
18 10,6 tot 11,2
19 11,3 tot 11,8
20 11,9 tot 12,4
21 12,5 tot 13,1
22 13,2 tot 13,7
23 13,8 tot 14,2
24 14,3 tot 15,0
25 15,1 tot 15,6
26 15,7 tot 16,2

Schoenmaat zelf meten

Mocht het niet lukken om samen met je kind naar de schoenenwinkel te gaan, dan vind op internet verschillende voetjesmeters om uit te printen. Zet je kind erop, teken de omtrek van zijn voet en neem die mee als jij naar de winkel gaat. Zo kun je zelf kijken welke schoenmaat hij heeft. Tip! Een handige en accurate voetenmeter voor thuis bestel je direct via deze link.

Advertentie

Hou lang wordt jouw kind? Lees hier over de derde methode om dit te meten.

Bronnen: GGDNCJ

De leukste kinderschoenen:

Redactioneel – Offer – Baby opvoeden

Wanneer begint opvoeden? En hoe pak je het aan?

De mooiste boeken over opvoeding
Vind je hier