Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat gebeurt er op Luizendag?

Ieder jaar is er een landelijke Luizendag. Op deze dag is het de bedoeling dat alle ouders hun kind tegelijk kammen met een netenkam. Het doel: bye bye hoofdluis.

Advertentie

Luizendag: alle kinderen luisvrij

Luizendag is een initiatief van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis. Op hun site staat vermeld op welke datum het dit jaar valt. Het is de bedoeling dat alle kinderen kort voor deze dag thuis door hun ouders worden gekamd. Bij de controle op school is dan geen luis meer te vinden, zo hoopt het Steunpunt. Want hun doel is: alle kinderen van Nederland luisvrij.

Eigen verantwoordelijkheid

Daarnaast benadrukken ze dat alle ouders aan het eind van elke schoolvakantie de netenkam door het haar van hun kinderen moeten halen. Want ook bij hoofdluis geldt: voorkomen is beter dan genezen. Regelmatig kammen dus!

Kam-instructies

Kam het haar eerst goed door met een gewone kam. Was het haar met gewone shampoo en spoel het haar uit. Breng vervolgens ruim crèmespoeling in het haar en spoel dit NIET uit. Kam vervolgens alle luizen en neten uit het met een speciale netenkam.

Lukt het niet de neten in één keer uit te kammen, maak dan het haar nogmaals nat met een mengsel van warm water met azijn, dan laten de neten beter los. Je kunt de neten het beste uit het haar verwijderen door de haren met neten weg te knippen, of tussen de nagels de neten van het haar trekken. Om alle haren te kammen zijn ongeveer dertig slagen nodig. Dat kost al gauw meer dan vijftien minuten, afhankelijk van het haar. Maak de luizen-/netenkam na gebruik van elk gezinslid steeds grondig schoon met water en zeep of door de kam 1 minuut in water uit te koken.

Advertentie

Luizendag feitjes:

  • Luizen voeden zich zo’n 5 tot 6 keer met bloed van hun gasthoofd.
  • In goede omstandigheden worden ze hooguit 30 dagen oud.
  • Zodra een luis niet meer op een hoofd zit, kan ‘ie ongeveer twee dagen blijven leven. Hij sterft nog sneller bij heel hoge of lage temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
  • Ook neten (eitjes) hebben een hoofd nodig. Vinden ze dat niet, dan komt na 6 dagen nog slechts 10 procent uit.
Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu