
Terugblik op corona-dilemma's: liet jij je kind testen?
Met corona zijn er de afgelopen twee jaar behoorlijk wat keuzes bijgekomen voor zwangere vrouwen en gezinnen met kleine kinderen. Voor de ene ouder was het misschien snel duidelijk, voor de ander zijn dit grote twijfelpunten geweest. Dit keer: Laat je je dreumes of peuter testen, als daar aanleiding voor is?
Twee moeders vertellen hoe zij omgingen met dit coronadilemma en wat hun beweegredenen waren.
Je kind laten testen: ja
Paschalina (38) is tandartsassistente en moeder van drie kinderen van 3, 7 en 9. ‘Ik vind het een maatschappelijke verantwoordelijkheid’
Constant testen
‘Ik test bij alles. Bij elke snotneus, kuchje of koorts. Zodra wij twijfelen, doen we een zelftest thuis. En toen bij de oudste begin december een licht streepje op de zelftest te zien was, zijn we bij de GGD gaan testen. Tot nu toe was dat steeds negatief. Ook dat hebben we al een paar keer gedaan met het hele gezin.
Ik test liever voor niks, dan dat we niét testen en het er wel zou zijn. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat mijn kinderen de halve klas besmetten of andere gastouderkinderen. Dan zitten andere ouders ermee opgescheept. Daar zou ik denk ik niet van kunnen slapen.
Ik wil niet dat door onze laksheid, straks de hele klas weer thuis zit. En we moeten rekening houden met grootouders die oppassen. Als ze ziek zijn, blijven ze uiteraard ook thuis. Maar dat deed ik voor corona ook al.
Lees ook: Terugblik op corona-dilemma’s: liet je je vaccineren tijdens je zwangerschap?
We doen het voor elkaar
En weet je, kinderen gaan niet dood van wattenstaafje in hun neus hè. Dus ik gooi er makkelijk een test in. Bij de oudste – die zit in groep zes – doen we dat twee of drie keer per week zoals het kabinet adviseert. De kinderen komen ook bij andere kinderen thuis, en op sportclubjes. En de oudste heeft ook astma dus een snotneus heeft hij al snel. Liever even testen, we doen het voor elkaar.
Zelftesten vinden ze ook helemaal niet vervelend, ze zijn eraan gewend. Even niesen en het is voorbij. Ik geloof absoluut niet dat kinderen daar een trauma aan overhouden. En de medewerkers van de GGD zijn lief met (kleine) kinderen.
Verantwoordelijkheid
Ik werk in een tandartskliniek; ik zie soms wel vijftig verschillende mensen op een dag. Stel dat ik zelf besmet ben, dan moet ik die vijftig mensen gaan bellen om dat te zeggen. Nee, dat lijkt me verschrikkelijk.
Ik ben niet heel bang voor corona, maar ik vind het gewoon een maatschappelijke verantwoordelijkheid om het in de gaten te houden, voor onszelf maar misschien nog meer voor andere mensen. Daarom zijn we voorzichtig. Ook voor de zwangere juf op school, en voor de oudere juf. De zelftesten vliegen er hier doorheen, haha!”
Lees ook: Moeder-van-drie Suzanne heeft long covid: ‘Mijn leven staat al een jaar stil’
Je kind laten testen: nee
Djodie (37) is winkelmedewerker, moeder van een zoon en zwanger van de tweede. ‘Ik wil niet dat mijn kind denkt dat hij een gevaar is’
Niet betrouwbaar
“Mijn kind heb ik nooit laten testen, dat ben ik ook niet van plan. Die testen zijn volgens mij helemaal niet zo betrouwbaar: je kunt een positieve uitslag krijgen als je helemaal nergens last van hebt of het virus al hebt doorgemaakt – het komt dan nog steeds naar voren in de test.
Dat heb ik vaak genoeg gehoord. Mensen die daardoor niet op vakantie konden terwijl ze al beter waren. Ik heb mezelf om die reden ook nog nooit getest.
Lees ook: Terugblik op corona-dilemma’s: mocht jouw kind opa en oma knuffelen?
Allemaal immuun
Bovendien wil ik niet dat mijn kind in angst zit, dat hij gaat denken dat hij een gevaar is voor andere mensen. Ik wil daar niet aan meedoen. En die staafjes gaan veel te ver kinderneusjes in als je het mij vraagt. Sommige kinderen zijn er echt bang voor.
Wel houd ik hem thuis als hij verkouden of ziek is, ja. Maar volgens mij dragen kinderen helemaal niet zo bij aan verspreiding. De meeste kinderen hebben het bovendien al – gemerkt of ongemerkt – gehad. En straks zijn ze dus allemaal immuun, dat lijkt me een groot voordeel.
Of wij corona hebben gehad, weet ik dus niet. Zelf ben ik nooit bang geweest om het te krijgen. Je hebt virussen en bacteriën nodig denk ik, om je eigen immuunsysteem up to date te houden.
Lees ook: Sanne was zwanger en verpleegkundige op de corona-afdeling: ‘Uitvallen was geen optie’
Demonstraties
Ik vind ook dat er te weinig eerlijke informatie beschikbaar is. De informatie in de gangbare media is eenzijdig. Ik probeer mijn kind ook de andere kant te laten zien. Ja, ik ga zelf ook naar demonstraties tegen de maatregelen. Waarom? Als je nu kijkt naar de cijfers van de Omikron variant, vallen die enorm mee. Er is niet zoveel meer aan de hand. Dus ik vind de maatregelen buitenproportioneel.
Bovendien vind ik dat er door de QR-code verplichting een tweedeling ontstaat. Mensen voelen zich buitengesloten. Ook daar wil ik niet aan meedoen. Ik liep vanaf het begin al mee met demonstraties. Ik heb corona nooit ontkend, ik geloof wel dat het virus er echt is, en dat we iets mee moeten, maar ik geloof niet dat het zó erg is als het gesteld wordt in de media.”
Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Interview: Pauline Bijster. Beeld: GettyImages
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Lees ook:
Muk leidt zes GGD-testlocaties: ‘Al ben ik niet altijd fysiek thuis, ik laat de kinderen elke dag weten dat ik er voor ze ben’
Mirjam werkte overuren in de covidzorg: ‘Ik heb veel van Eva’s babytijd gemist, te veel, denk ik weleens’
Twee jaar thuiswerken verder: ‘Ik hou van mijn kinderen. Ze combineren alleen niet zo goed met m’n werk’