Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoe herken je geschikte apps voor kinderen?

In de App Store van je smartphone en tablet zijn meer dan een miljoen apps te vinden. Welke apps kan je kind gerust gebruiken en welke kun je beter mijden?

Veel kinderen zijn tegenwoordig niet meer van de tablet weg te slaan. Dat is niet per se erg, want spelen met een app kan leerzaam zijn. Het moet dan wel om een goede en educatieve app gaan. Ook blijft het verstandig om duidelijke beeldschermregels op te stellen voor je kind.

Advertentie

Zo herken je een goede app

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat er vier dingen zijn waaraan je goede apps voor kinderen kunt herkennen.

 1. De app zet de hersenen ‘aan’ en niet ‘uit’
  Stimuleert de app tot nadenken of is hij juist geestdodend? Let erop dat je kind niet alleen maar naar het scherm staart of gedachteloos swipet, maar actief problemen moet oplossen.
 2. De app houdt je kind betrokken
  Een goede app zorgt ervoor dat je kind zijn aandacht bij het verhaal, spel of de opdracht kan houden, zonder te worden afgeleid door allerlei toeters en bellen.
 3. De app is duidelijk
  Leert je kind echt iets van de app? Of ziet hij alleen letters en cijfers, zonder dat duidelijk wordt wat ze betekenen en wat hij er in het spel mee kan? Dan leert hij nog niets. Een goede app geeft alle benodigde uitleg.
 4. De app zet aan tot sociale interactie
  Uit het onderzoek blijkt dat contact met andere mensen helpt bij het leerproces. Een app die aanzet tot sociale interactie (zelfs al is het met een fictief karakter) is extra leerzaam.

Verder kun je letten op het uiterlijk van de app. Ziet alles er aantrekkelijk en overzichtelijk uit? Sluit de app aan op de leeftijd van je kind? En wie is de maker van de app? Ook kun je online naar reviews zoeken om te zien wat andere ouders ervan vinden. Op YouTube zijn bijvoorbeeld vaak filmpjes te vinden waarin je wordt rondgeleid in de app.

De beste apps voor jonge kinderen

Er komen ieder jaar veel nieuwe apps uit voor kinderen. Maar welke is de beste? Om dat te bepalen is er een vakprijs in het leven geroepen: de Gouden Guppy (vroeger de Media Ukkie Award). Dit is de Nederlandse vakjuryprijs voor de beste app voor peuters en kleuters (0-6 jaar). Het is een initiatief van Mediawijzer om het ontwikkelen van goede educatieve apps te stimuleren. Deze apps werden de afgelopen jaren verkozen tot de beste app:

125 beste apps

Kennisnet en Mijn kind Online hebben een handige brochure gemaakt met '125 leerzame apps & websites' voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Download de brochure hier.

tip

Veilig omgaan met apps

Wil je graag in de gaten houden wat je kind speelt op de tablet of smartphone? Daar is een oplossing voor. De meeste toestellen hebben een ‘kids modus’, waarmee je kunt bepalen wat je kind wel en niet kan doen. Ook de onderstaande tips kunnen helpen om veilig om te gaan met apps:

 1. Houd het wachtwoord waarmee je apps online koopt geheim. Zo kan je kind niet zomaar nieuwe apps downloaden.
 2. Beveilig je tablet en smartphone met een toegangscode. Zo kun je beter in de gaten houden wanneer en hoe lang je kind speelt.
 3. Beveilig apps waarvan je niet wilt dat je kind ze gebruikt met een wachtwoord. Dit kun je doen bij je instellingen.

Lees meer over veilig internetten.