Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Oud hollandse spelletjes

Oud-Hollandse spelletjes voor alle leeftijden

Inspiratie nodig voor het verjaardagsfeestje van je kind of gewoon zin om samen iets leuks te doen? Deze oud-Hollandse spelletjes zijn even simpel als leuk. Altijd goed om er een paar achter de hand te hebben.

Advertentie

Lees ook: Tips voor een geweldige Koningsdag met kinderen

1. Koekhappen

Dit heb je nodig: ontbijtkoek en draad

Dit spel kan binnen of buiten. Snij plakken ontbijtkoek en rijg ze aan een draad. Hang de draad op en laat alle kinderen klaar staan onder de draad, met hun handen op hun rug. Drie, twee, één, happen maar. Als je als eerste de koek eraf eet, heb je gewonnen.

2. Ezeltje prikDit heb je nodig: een papieren ezeltje, een papieren staart, een punaise en een blinddoek

Je kunt zelf aan de slag gaan en een ezel tekenen met apart de staart, of je print een afbeelding van een ezel uit en knipt de staart eraf. Duw een punaise door de staart, geef dit aan de eerste deelnemer en blinddoek hem. Het kind draait een paar rondjes om zijn as en mag daarna een poging wagen de staart op de goede plek in de ezel te krijgen. De afbeelding van de ezel kun je voor de zekerheid op een kussen vastmaken. Het kind dat het dichtste bij de goede plek komt, wint.

Advertentie

TIP: Ook bordspellen blijven leuk voor een feestje of middag thuis met het gezin. Met deze bordspellen voor basisschoolkinderen hebben jullie een te gekke middag!

3. Spijkerpoepen

Dit heb je nodig: lege flessen, touw en spijkers

Spijkerpoepen, alleen de naam is al fantastisch. Bind een touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind. Laat de kinderen zich opstellen in een rij, ieder boven een lege fles. Na het aftellen is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de spijker in de fles laat zakken. Diegene wint.

4. Eierlopen

Advertentie

Dit heb je nodig: eieren en lepels

Eerste tip: speel dit spel buiten of leg bescherming op de vloer. Laat ieder kind een lepel vasthouden en leg daar een ei op. De bedoeling is dat ze met dit ei zo snel mogelijk een parcours lopen. Je kunt bijvoorbeeld iedere keer twee kinderen tegen elkaar laten strijden. De winnaars moeten weer tegen elkaar, net zo lang tot de winnaar bekend is. Je kan dit spel moeilijker maken door ze, net zoals in het filmpje, met de lepel in hun mond te laten lopen.

5. Blikgooien

Dit heb je nodig: blikken en stoffen ballen

Je moet wel even een weekje aan de blikgroenten, maar dan heb je ook een goede basis voor dit leuke spel. Stapel zes blikken in een piramide op elkaar en laat ieder kind met stoffen ballen de toren omgooien. Degene die dat het beste kan, bijvoorbeeld met de minste ballen of de toren helemaal van de tafel, wint.

6. Sjoelen

Dit heb je nodig: sjoelbak met sjoelstenen

Dit is echt old skool. Laat ieder kind de stapel met sjoelstenen in de vakjes schuiven. Het kind dat de meeste punten verzamelt, wint. Je kunt de stenen ook vervangen door koekjes of iets anders feestelijks. Zorg wel dat het door de gaten past.

7. Zaklopen

Dit heb je nodig: jute zakken 

Zaklopen kost lekker veel energie. Leg een korte zakloop-baan aan en stel twee kinderen tegen elkaar op die racen (springen) met een zak om hun voeten. Wie als eerste over de finish is, wint. De winnaars strijden weer tegen elkaar, tot er uiteindelijk één zakloopkampioen overblijft.

8. RingwerpenDit heb je nodig: flessen of pionnen en ringen

Bij dit spel komt precisie kijken. En geluk. Zet vijf volle frisdrankflessen of pionnen neer en laat ieder kind vanaf een afstandje vijf ringen om de flessen gooien. Het kind dat het beste gooit, is de winnaar.

9. Stelten lopen

Dit heb je nodig: stelten

Hiervoor heb je natuurlijk wel stelten nodig en veel ruimte buiten. Het leren steltlopen is op zich al leuk. Als de kinderen het goed onder de knie hebben, kan je een wedstrijdje houden of een leuk parcours uitzetten.

10. Stoelendans


Dit heb je nodig: een heleboel stoelen en muziek

Dit oud-Hollandse spelletje is elk kinderfeestje een succes. Zet de stoelen in een kring en zorg dat er een stoel minder staat dan dat er kinderen mee doen. De kinderen dansen en lopen om de stoelen heen, tot de muziek plotseling stopt. Dan moeten ze snel op een stoel gaan zitten. Wie geen stoel heeft is af. Jij haalt natuurlijk telkens een stoel weg. De laatste die overblijft is de winnaar.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Hilde Tholen
Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop