Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Autovakantie met kinderen: 10 tips

Kleine kinderen én met de auto op vakantie? Dat lijkt geen topcombinatie, maar gelukkig zijn er genoeg tips en trucs om een autovakantie met kinderen rustig en gezellig te houden. En een goede voorbereiding is het halve werk.

Advertentie

Ondanks de voorbereidingen, zijn er redenen genoeg om voor een autovakantie te kiezen. Omdat je alleen een verblijf boekt, geeft een auto vrijheid. Je bepaalt zelf het tempo, het aantal pauzes en de hoeveelheid bagage die je achterin de kofferbak legt (of eh, propt). En ook niet onbelangrijk: een autovakantie (vanaf twee inzittenden in de auto) is een stuk klimaatvriendelijker dan een reis met het vliegtuig.

Reistip: Met deze slimme reistafel heeft je kind alles binnen handbereik (en geen troep aan het einde van de rit)

Hoelang rijden met kinderen?

De definitie van ‘lang’ is voor kinderen anders dan voor volwassenen, waardoor ze zich soms al tijdens een rit van een half uur vervelen. Zorg daarom voor voldoende vermaak en plan het liefst van tevoren al een lange pauze op een leuke plek. Hou in elk geval rekening met een stop om de twee à drie uur.

Ga je met een baby op vakantie? Hou er dan rekening mee dat het voor de motorische ontwikkeling van je kind niet goed is om lang in dezelfde houding te zitten. Het nadrukkelijke advies is dan ook om je baby niet meer dan twee uur achter elkaar in een babyautostoeltje te vervoeren.

Advertentie

Lees ook: Hoe vervoer je je baby veilig in de auto?

De beste autovakantiebestemmingen in Europa

Van gemütlich Deutschland tot la douce France, de mooie plekken in Europa zijn ontelbaar. Omdat niet iedereen tegen de duizend kilometers wil overbruggen, selecteerden wij negen leuke vakantieadressen voor gezinnen waar je in maximaal vijf uur naartoe rijdt.

Andere mooie bestemmingen zijn:

 • Denemarken
  Denk aan Kopenhagen, maar ook Jutland en natuurlijk Legoland.
 • Duitsland
  Eifel (net over de grens), het Zwarte Woud of de Sprookjesroute van Bremerhaven tot Frankfurt.
 • De Waddeneilanden
  Voor een vakantiegevoel hoef je écht de grens niet over.
 • Luxemburg
  Een citytrip naar de stad Luxemburg, of wandelen door Klein Zwitserland (Müllerthal)
 • Frankrijk 
  Normandië is bijvoorbeeld goed te bereiken met de auto en heeft behalve mooie stranden ook gezellige steden en mooie natuurgebieden. Andere aanraders met kinderen (maar verder weg) zijn de Dordogne en Charante-Maritime.
 • Italië
  Een stuk langer rijden, maar dan heb je ook wat. Een mooie en populaire plek in het noorden van Italië is bijvoorbeeld het Gardameer.

10 tips voor onderweg:

1. Hoe mysterieuzer, hoe beter

Van de inhoud van de tas met proviand en de stopplekken onderweg tot het daadwerkelijke aantal uren dat je (nog) moet rijden: houd alles geheim. Laat ze maar lekker naar alles raden. Geef ze bijvoorbeeld een kinderroutekaart, en laat ze zelf uitzoeken waar ze zich op dat moment bevinden. Ondertussen tikt de tijd door.

2. Speelgoed voor onderweg

Handig is een speelgoedzak die je aan de achterkant van de voorstoel hangt. Zo kan je kind goed bij zijn speelgoed en kan hij het ook makkelijk weer opbergen. Je kunt je kind zelf speelgoed laten uitzoeken, of als verrassing wat nieuwe dingen kopen. Die kun je dan verspreid over de rit aan hem geven. Ook elektronisch vermaak zoals een tablet (zoals deze voor kinderen), portable dvd-speler, mp3-speler of luister-cd doet het vaak goed.

Tip: Ga voor een handige organizer voor aan de autostoel of andere autostoel-accessoires

3. Spelletjes doen

Van veel bordspellen zijn handige reisversies te koop. Ook leuk zijn spelletjes zoals ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’, ‘ik ga op reis en ik neem mee’, ‘Wie ben ik’ of reisbingo. Daarvoor maak je of download je van tevoren een kaart met dingen die je onderweg kunt tegenkomen. Steeds als je kind iets van zijn kaart spot, mag hij het afstrepen. Heeft hij bingo, dan krijgt hij wat lekkers of een kleine verrassing.

Bekijk ook: Reisspelletjes voor eindeloos vermaak op de achterbank of in het vliegtuig

4. Taal oefenen

Oefen met elkaar alvast de basics van de taal van het vakantieland waar jullie naar op weg zijn. Kunnen ze straks ook meteen zelf brood halen.

5. Stop regelmatig

Kinderen moeten hun energie kwijt en lekker kunnen bewegen. Stop daarom regelmatig, zodat ze even hun benen kunnen strekken. Veel parkeerplaatsen langs snelwegen hebben een kinderspeelplaats. Bovendien voorkom je zo dat er een plaspauze nodig is op een moment dat er net geen parkeerplaats in de buurt is.

6. Flesvoeding? Thermoskan!

Flesvoeding kún je thuis klaarmaken en in een koelbox bewaren, maar door de warmte kan de melk snel bederven. Handiger is het om een thermoskan gekookt heet water mee te nemen. Leng dat onderweg aan met mineraalwater en mix het met de poedermelk. Ook handig zijn flessenwarmers voor in de auto. Die sluit je aan op de sigarettenaansteker en ze verwarmen flesjes en potjes tot de ideale temperatuur.

7. Voorkom wagenziekte

Een autovakantie met kinderen kan een beproeving zijn als ze last hebben van wagenziekte. Laat je kinderen vooral naar buiten kijken en zorg ervoor dat je niet te abrupt optrekt of afremt. Zo worden ze minder snel wagenziek. Neem wel altijd overgeefzakjes (papieren of plastic zakjes) mee voor het geval dat. Wordt je kind snel misselijk? Dan kan hij beter niet lezen tijdens de autorit.

8. Hou het koel

De meeste auto’s hebben airconditioning. Gebruik zonneschermen om de auto extra koel te houden. Je hebt ze met allerlei prints. Leg ook een licht gekleurde handdoek over het autostoeltje. Zo voelt het zitje koeler aan en de handdoek neemt zweet op. De handdoek zorgt ook dat een donker gekleurde stoel niet te veel opwarmt als de auto geparkeerd staat.

9. Rijd ’s nachts

Soms is het handiger om ’s avonds te rijden, omdat de kinderen dan lekker slapen. Bij aankomst zijn de kinderen dan beter uitgerust. Ook is het ’s avonds een stuk minder warm in de auto. Bovendien is het dan veel rustiger op de weg, waardoor jullie eerder op de plaats van bestemming zijn. Jij bent waarschijnlijk wel moe na een nachtelijke rit. Plan daarom een siësta op de plaats van bestemming.

10. Blijf rustig

Vooral aan het einde van de autorit kan op de achterbank de echte verveling (lees: het geklier) losbarsten. Probeer dan zo rustig mogelijk te blijven, zodat de sfeer bij aankomst niet onder het nulpunt is gedaald. Zet bijvoorbeeld een luister-cd op voor de nodige afleiding.

Bron: Milieu Centraal

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu