ZwangerTijdens je zwangerschap

Zwanger op autovakantie: handige tips voor onderweg

Zwanger op autovakantie: handige tips voor onderweg Getty Images
Getty Images
Leestijd 6 minuten
(Medisch) beoordeeld door:
siona llewellyn
Siona Llewellyn
Bekkenfysiotherapeut en manueel therapeut
Lees verder onder de advertentie

Veilig zwanger op autovakantie

Heb je zin om met de auto op vakantie te gaan terwijl je zwanger bent? Lekker doen. Je kunt van alles regelen om het jezelf zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Plan je vertrek bijvoorbeeld op een rustige dag. En neem de tijd voor de reis, zodat je niet hoeft te haasten. Is de rit aan de lange kant? Trakteer jezelf op een fijn hotel onderweg. Zorg dat je (partner) fris en fruitig achter het stuur zit, door genoeg pauzes te nemen en goed te eten en drinken.

Natuurlijk wil je een botsing te allen tijde voorkomen, maar een geruststellend idee is dat je baby tot ver in de zwangerschap goed wordt beschermd door het vruchtwater, dat als een soort stootkussen werkt. Uiteraard moet je wel altijd je autogordel op de juiste manier dragen en de airbags ingeschakeld houden.

Zelf zwanger autorijden?

Natuurlijk mag je autorijden als je zwanger bent. Maar houd er wel rekening mee dat je eerder vermoeid kunt zijn. Plan de reis zo dat je niet lang achter elkaar hoeft te rijden en wissel op tijd met je partner af. Heb je last van duizeligheid of misselijkheid? Laat dan je partner autorijden. Doe dit ook als je de autostoel vanwege je buik zo ver naar achteren moet zetten dat je niet meer goed met je voeten bij de pedalen kunt. Om die reden moet je partner misschien de hele rit rijden als je een autovakantie plant in het derde trimester van je zwangerschap. Het is slim om daar rekening mee te houden als je de bestemming kiest.

Lees verder onder de advertentie

Hoe zit je comfortabel?

Lang in de auto zitten kan belastend zijn voor je lijf, met name voor je rug en bekken. Zorg dus dat je comfortabel kunt zitten. En verander af en toe van houding, bijvoorbeeld door je stoel in de slaapstand te zetten. Heb je snel last van rugpijn of pijn aan je stuitje? Neem dan een (stuit)kussen mee. Er zijn ook verschillende kussens voor in de autostoel te koop, om pijn te verlichten en te zorgen dat je in een goede houding zit. Dat kan rugklachten helpen voorkomen.

Zet geen tas bij je voeten, maar zorg dat je je onderbenen en voeten kunt strekken en bewegen. Trek schoenen en sokken aan die fijn zitten en niet knellen, of trek ze lekker uit als je op de passagiersstoel zit.

Zwanger: autogordel en airbag

Schakel de airbag niet uit als je zwanger bent. Een airbag is niet gevaarlijk als je zwanger bent, maar beschermt juist bij een botsing. Wel is het belangrijk dat je de autogordel daarbij op de correcte manier gebruikt. Laat de autogordel niet over je buik lopen. Zorg dat de heupgordel goed laag onder je buik doorloopt, langs je heupen. Dan drukt hij bij een eventuele botsing niet in je buik. De schuine gordel moet over je schouder en tussen je borsten naar de zijkant lopen. Je hoort nog weleens de tip om de schuine gordel achter je rug langs te doen als je zwanger bent, maar dit is níét veilig.

Zwanger met auto op vakantie = vaker pauze

Las tijdens een lange autorit vaker een pauze in dan je gewend was vóór de zwangerschap. Al is het maar omdat je veel moet plassen als je zwanger bent. Ideaal is elk uur even stoppen en uitstappen. Zorg in elk geval dat je elke twee uur een langere pauze kunt nemen om een (korte) wandeling te maken. Dat is belangrijk om deze redenen:

Lees verder onder de advertentie
  1. 01.

    Lang in dezelfde houding zitten, kan pijnklachten verergeren. Door te bewegen corrigeer je je houding en de belasting van je lichaam.

  2. 02.

    Tijdens de zwangerschap is er een verhoogde kans op trombose als je lang achter elkaar stilzit. Je kunt compressiekousen dragen: die zorgen voor een betere bloedcirculatie in je benen en voeren vocht af.

  3. 03.

    Je houdt sneller vocht vast in je enkels en voeten als je zwanger bent en lang stilzit. Ook hier kunnen compressiekousen helpen.

Regelmatig uitstappen en bewegen is goed voor je bloedsomloop. Dat kan trombose en dikke enkels helpen voorkomen. Ga een stukje lopen, doe wat fijne rek- en strekoefeningen en draai rondjes met je enkels, je heupen en je schouders.

Lees meer: Waarom houd je sneller vocht vast tijdens de zwangerschap?

Lees verder onder de advertentie

Smeer je in met zonnebrandcrème

Ook al zit je de hele dag in de auto? Smeer je in met zonnebrandcrème. Uv-A-straling (dat zorgt voor diepere huidschade) komt ook door glas heen. Bovendien heb je tijdens de zwangerschap meer kans op pigmentvlekken, oftewel een zwangerschapsmasker. Leg dus een tube zonnebrandcrème met SPF30 in het dashboardkastje.

Lees meer: Alles over zwangerschap en de zon

Snacks voor onderweg

Een broodje bal van het benzinestation? Misschien was je daar toch al niet van, maar tijdens je zwangerschap is het al helemaal belangrijk om gezond te eten. De meeste snacks die je langs de snelweg kunt kopen, bevatten veel zout en daar kun je beter matig mee zijn (ook als je niet zwanger bent). Maak een koeltas klaar met snackgroentes, een lekkere fruitsmoothie en wraps met humus en avocado. Noten, zelfgemaakte popcorn (met weinig zout) en een gekookt eitje zijn ook gezonde snacks.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Gezonde tussendoortjes voor tijdens de zwangerschap

Wéér een plaspauze…

We noemden het al: plaspauzes zijn tijdens de zwangerschap vaker nodig dan normaal. Toch is het belangrijk om onderweg genoeg te drinken, 1,5 à 2 liter per dag. Drink het liefst water. Vermijd cafeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola), koolzuurhoudende dranken (dus ook bruiswater) en fruitsap: die prikkelen de blaas, waardoor je sneller aandrang voelt. Wacht niet te lang als je eenmaal moet, want met name in de zomer kunnen er bij pitstops langs de snelweg rijen voor de toiletten staan (hoewel een zwangere buik wel voorrang kan opleveren). Nog een tip: neem hygiënische doekjes mee én een voorraad muntgeld, voor als je onverhoopt niet kunt pinnen bij de wc's.

Extra bagage: je ziekenhuistas

Ben je van plan om kort voor de uitgerekende datum nog met de auto op vakantie te gaan? Vanaf 37 weken kan de bevalling beginnen. Niet onverstandig dus om voor alle zekerheid je ziekenhuistas in de kofferbak te zetten en ook je zwangerschapskaart mee te nemen. En ga niet al te ver meer van huis.

Lees verder onder de advertentie

Nog even samen weg voor de bevalling? Tips voor een ontspannen babymoon

Bronnen: UZ Leuven, Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Lees verder onder de advertentie