Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Slapen op vakantie

Slapen op vakantie: handige tips & trucs die kunnen helpen

Slapen op vakantie, in een andere omgeving, is even omschakelen. Het ene kind heeft daar meer moeite mee dan het andere. Wen thuis alvast met slapen in het campingbedje, en laat het slaapritueel op vakantie zoveel mogelijk hetzelfde verlopen als thuis. Wat helpt nog meer?

Advertentie

Voor kinderen is vakantie meestal een extra actieve periode, met veel zwemmen, spelen, rennen en buiten zijn. Al die beweging, de prikkels van nieuwe ervaringen en het warme weer: daar krijgt je kind slaap van. Niet gek dus als hij midden op de dag ineens instort. Zoek dan een rustig plekje op, waar hij hopelijk een dutje kan doen.

Ook is het fijn als je kind ’s nachts genoeg slaap krijgt. Dat kan een uitdaging zijn, bijvoorbeeld door de warmte of omdat je kind niet in zijn eigen vertrouwde bed ligt. Gelukkig is er van alles wat je kunt proberen voor een goede nachtrust, ook op vakantie.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Baby op vakantie: maak het slapen vertrouwd

Een baby slaapt het lekkerst in een vertrouwde omgeving. Dat geldt ook voor slapen op vakantie. Als je de mogelijkheid hebt, kun je dus het beste je eigen campingbedje meenemen en voor dutjes de kinderwagenbak of een stevige buggy met slaapstand. Gaat dat niet, neem dan in elk geval wat vertrouwde spullen mee, zoals een knuffel, doekje, speeldoosje en speeltje. Het slapen in het campingbedje kun je vooraf thuis al een paar keer oefenen, zodat het een beetje bekend is. Ook het slapen in een tent of caravan kun je een paar keer op proef doen. In de tuin bijvoorbeeld, voor een middagslaapje. Lees hier alles over het creëren van een vertrouwd slaapritueel.

Lees ook: Hier let je op bij het kopen van een campingbedje (plus een handige top 5!)

Moeite met slapen op vakantie

Heeft je baby moeite met slapen op vakantie, zet het campingbedje dan naast je eigen bed. Overdag kun je hem bij je dragen in een draagdoek of draagzak. Als je baby veel dicht bij jou kan zijn, raakt hij sneller vertrouwd en ontspannen. Huilt hij de hele camping wakker? Dan is een eindje rijden in de buggy of de auto vaak de oplossing. Maak je geen zorgen als je baby wat minder (of meer) slaapt, het loopt zoals het loopt. Probeer je daar tijdens de vakantie niet te druk om te maken, zeker als je baby verder vrolijk is. Merk je dat hij oververmoeid begint te raken, probeer hem dan te helpen om in slaap te komen.

Advertentie

Tip: vanaf deze leeftijd mag je baby in een buggy.

Middagslaapje in de schaduw

De slaapjes overdag kun je tijdens de vakantie zoveel mogelijk aanhouden. Zie het als een siësta, ook voor jezelf. Blijf op het warmste deel van de dag in de schaduw en dommel samen lekker weg. Het is prima als je baby zijn slaapje op vakantie in de buitenlucht doet. Zet zijn campingbedje (met speciale klamboe) op een plek in de schaduw. Of laat hem slapen in de reiswieg of een babynestje onder de parasol. Laat je baby nooit alleen als hij zo ligt te slapen.

Peuter op vakantie: bedenk een vakantieslaapritueel

De meeste peuters houden van vaste gewoontes en rituelen. Die zorgen voor houvast en een veilig gevoel. Dat geldt dus ook voor slapen op vakantie. Neem in ieder geval zijn vertrouwde knuffels mee. Lees je thuis voor het slapengaan altijd een verhaaltje voor? Neem de lievelingsboekjes mee op vakantie en trek er daar ook de tijd voor uit. Is de situatie op vakantie heel anders dan thuis, creëer dan een vakantieslaapritueel. Leg aan je peuter uit dat naar bed gaan op vakantie een beetje anders is, en vertel hem hoe jullie dat gaan doen.

De slaaptijden kun je soms beter wat aanpassen aan de plaats waar je bent. In een warm land leg je je kind meestal niet om zeven uur in bed: dan is het nog veel te warm en te lawaaierig. Het is niet erg als slapen op vakantie een beetje anders gaat dan thuis.

Misschien valt je peuter nu juist als een blok in slaap, terwijl hij thuis altijd moeite heeft met inslapen. Geen wonder: van al die nieuwe indrukken en het spelen in de buitenlucht word je moe.

Advertentie

Lees ook: Zo ga je om met een jetlag bij kinderen

Kleuter op vakantie: wees flexibel

Ook voor een kleuter is op vakantie zijn best intensief. Het zijn lange dagen en er komt van alles op hem af: nieuwe vriendjes, veel zwemmen en andere activiteiten, misschien doet hij wel enthousiast mee met alle leuke dingen die het animatieteam verzint. ’s Avonds kan een kleuter daar behoorlijk uitgeteld van zijn. Kijk naar je kind en als je ziet dat hij echt moe is, leg je hem in bed.

Zo niet, dan geeft het niets om het in de vakantie af en toe wat later te maken. En zelfs een kleuter kan nog wel eens een middagslaapje nodig hebben tijdens zo’n inspannende vakantiedag. Lekker laten gaan, dan kan hij ’s avonds weer wat langer opblijven.

Stelling: laat je kind ’s zomers zelf zijn bedtijd bepalen

Slapen op vakantie: lekker lang opblijven

Grotere kinderen willen in de vakantie meestal extra laat naar bed. Vaak is er ’s avonds nog van alles te doen voor kinderen: playbackshows, optredens, karaoke, kinderdisco of gewoon wat rondhangen met vriendjes. Op zich geen probleem, want de kans is groot dat ze ’s morgens ook wat langer doorslapen.

In een warme tent, caravan of kamer kunnen de meeste kinderen trouwens toch niet vroeg slapen. Vooral niet als ze horen dat andere kinderen nog aan het spelen zijn. Bovendien eet je in de vakantie vaak later en schuift je hele dagindeling een beetje op.

Op vakantie met kinderen? Mis geen enkele tip met ons XL-vakantiedossier!

Slaaptips

  1. Slaapt je kind in de vakantie bij jullie op de kamer? Leg uit dat dit bij de vakantie hoort en dat jullie thuis weer allemaal in je eigen kamer gaan slapen. Eventueel kun je thuis een paar dagen nemen om het weer af te bouwen.
  2. Uit eten gaan op vakantie wordt vaak laat, dat kun je proberen te plannen. Laat je peuter ’s middags extra lang slapen, dan kan hij er ’s avonds langer tegen.
  3. Wil je peuter absoluut niet gaan slapen tijdens de vakantie, maar zie je wel dat hij moe is? Maak er geen strijd van. Het is hier nu eenmaal anders dan normaal. Zet hem in de buggy en ga een eind lopen, dan vallen zijn oogjes misschien vanzelf dicht.
  4. Maak je geen zorgen als je baby nu wat minder of meer slaapt dan thuis. In principe slaapt een kind zoveel als hij nodig heeft.
  5. Wordt je kind ondanks de vermoeidheid vroeg wakker doordat het vroeg licht is? Probeer zijn kamer dan te verduisteren met een doek voor het raam.
  6. Een kind kan tijdens een vakantie zoveel indrukken opdoen, dat hij simpelweg te moe is om rustig in slaap te vallen. Doe het in dat geval een paar dagen wat kalmer aan (minder uitstapjes) of zorg voor een rustig moment voor het slapengaan.
  7. Heb je een paar uur tijdsverschil op je vakantiebestemming, laat dan een van de horloges op de Nederlandse tijd staan. Zo weet je wat je kind of jijzelf normaal gesproken op dit tijdstip zou doen.

Voor na de vakantie: zo krijg je je kind weer in z’n oude slaapritme

 

Redactioneel – Offer – Vakantie

Vakantie Center Parcs

Heerlijke vakantie met kinderen
Boek nu