Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Slapen op vakantie, tips & trucs

Slapen in een andere omgeving is spannend. Laat het slaapritueel op vakantie daarom zoveel mogelijk hetzelfde verlopen als thuis. Wen thuis alvast met slapen in het campingbedje.

Advertentie

Voor kinderen is vakantie meestal een actieve periode: zwemmen, spelen, rennen en veel buiten zijn. Als het dan ook nog warm weer is, krijg je daar behoorlijk slaap van. Kijk dan ook niet raar op als je kind midden op de dag ineens instort. Tijd om een rustig plekje op te zoeken. Tip! Alles wat je baby of peuter nodig heeft voor een fijne nachtrust vind je hier.

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Baby op vakantie: maak het slapen vertrouwd

Een baby slaapt het lekkerst in een vertrouwde omgeving. Dat geldt ook voor slapen op vakantie. Als je de mogelijkheid hebt, kun je dus het beste je eigen campingbedje, kinderwagenbak of stevige buggy (met slaapstand) meenemen. Gaat dat niet, neem dan in ieder geval wat vertrouwde spullen mee, zoals een knuffel, doekje, speeldoosje en speeltje. Het slapen in het campingbedje kun je vooraf thuis al een paar keer oefenen, zodat het een beetje bekend is. Ook het slapen in een tent of caravan kun je een paar keer op proef doen. In de tuin bijvoorbeeld, voor een middagslaapje. Lees hier alles over het creëren van een vertrouwd slaapritueel.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Moeite met slapen op vakantie

Heeft je baby moeite met slapen op vakantie, draag hem dan bij je in een doek of draagzak, laat hem ’s nachts naast je slapen of zet het campingbedje naast je eigen bed. Huilt hij de hele camping wakker? Dan is een eindje rijden in de buggy of de auto vaak de oplossing. Maak je geen zorgen als je baby iets minder (of meer) slaapt, in principe slaapt een baby precies zoveel als hij nodig heeft.

Tip: vanaf deze leeftijd mag je baby in een buggy.

Advertentie

Middagslaapje in de schaduw

De slaapjes overdag kun je tijdens de vakantie zoveel mogelijk handhaven. Je kunt dat zien als een siësta, ook voor jezelf. Ga op het warmste deel van de dag even de schaduw in om een slaapje te doen. Je kunt je baby op vakantie trouwens ook lekker buiten laten slapen: in de schaduw, in een campingbedje (met speciale klamboe), onder de parasol op een matrasje, in een hangmatje of op een ligbed.

Peuter op vakantie: bedenk een vakantieslaapritueel

Peuters voelen zich meestal prettig bij vaste rituelen. Dat geldt dus ook voor slapen op vakantie. Neem in ieder geval zijn vertrouwde knuffels mee. Lees voor het slapengaan een verhaaltje voor, als je dat thuis ook altijd doet. Is de situatie heel anders dan thuis, creëer dan een vakantieslaapritueel.

De slaaptijden kun je wel een beetje aanpassen aan de plaats waar je bent. In een warm land leg je je kind meestal niet om zeven uur in bed: dan is het nog veel te warm en te lawaaierig. Het is niet erg als slapen op vakantie een beetje anders gaat dan thuis.

Misschien valt je peuter nu wel steeds als een roosje in slaap, terwijl hij thuis altijd moeilijkheden heeft met inslapen. Dat kan komen doordat hij moe is van de nieuwe indrukken en het spelen in de zon.

Lees ook: Zo ga je om met een jetlag bij kinderen

Kleuter op vakantie: wees flexibel

Ook voor een kleuter zijn het drukke dagen in de vakantie. Er komt van alles op hem af: nieuwe vriendjes, zwemmen en spelen. ’s Avonds kan een kleuter dan ook behoorlijk uitgeteld zijn. Kijk naar je kind en als je ziet dat hij echt moe is, leg je hem in bed.

Advertentie

Zo niet, dan geeft het niets om het in de vakantie af en toe wat later te maken. En zelfs een kleuter kan nog wel eens een middagslaapje nodig hebben tijdens zo’n inspannende vakantiedag. Lekker laten gaan, dan kan hij ’s avonds weer wat langer opblijven.

Stelling: laat je kind ’s zomers zijn bedtijd bepalen

Slapen op vakantie: lekker lang opblijven

Grotere kinderen willen in de vakantie meestal extra laat naar bed. Vaak is er ’s avonds nog van alles te doen voor kinderen: playbackshows, optredens, karaoke, kinderdisco of gewoon wat rondhangen met vriendjes. Op zich geen probleem, want de kans is groot dat ze ’s morgens ook wat langer doorslapen.

Als het warm en extra lang licht is, kunnen ze trouwens toch niet vroeg slapen in een warme tent, kamer of caravan. Bovendien eet je in de vakantie vaak later en schuift je hele dagindeling een beetje op.

Op vakantie met kinderen? Mis geen enkele tip met ons XL-vakantiedossier!

Slaaptips

  1. Slaapt je kind in de vakantie bij jullie op de kamer of in bed? Bouw dat dan thuis weer zorgvuldig af. Zoiets is vaak niet in één keer terug te draaien.
  2. Is je peuter dwars en wil hij per se niet slapen op vakantie? Zet hem in de buggy en ga een eind lopen, dan vallen zijn oogjes misschien vanzelf dicht.
  3. Als je ’s avonds met zijn allen uit eten wilt, laat je peuter dan ’s middags extra lang slapen, dan kan hij er even tegen.
  4. Maak je geen zorgen als je baby nu iets minder (of meer) slaapt, in principe slaapt een kind zoveel als hij nodig heeft.
  5. Om te voorkomen dat je kind ondanks de vermoeidheid toch weer vroeg wakker wordt omdat het al vroeg licht is, kun je zijn kamertje of tentje een beetje verduisteren met een handdoek of deken.
  6. Een kind kan tijdens een vakantie zoveel indrukken opdoen, dat hij simpelweg te moe is om rustig in slaap te vallen. Doe het in dat geval een paar dagen wat kalmer aan (minder uitstapjes en zo) of zorg voor een rustig moment voor het slapengaan.
  7. Heb je een paar uur tijdsverschil op je vakantiebestemming, laat dan één van de horloges op de Nederlandse tijd staan. Zo weet je wat je kind of jijzelf normaal gesproken op dit tijdstip zou doen.

Voor na de vakantie: zo krijg je je kind weer in z’n oude slaapritme