Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9 alternatieve middelen tegen hoofdluis die écht werken

Alleen al bij het horen van het woord luizen, begint je hoofd waarschijnlijk direct te kriebelen. De kans is groot dat jouw kind ooit een keer echt last van luizen krijgt. Dan kan je natuurlijk naar de winkel rennen voor een speciale lotion of luizenshampoo, maar dat hoeft niet. Met een luizenkam en middelen die je misschien al in de kast hebt staan, komt je kind ook van die nare kriebelbeestjes af.

Advertentie
 1. Tea Tree olie

  Het is bewezen dat Tea Tree olie helpt bij het doden van neten en het verminderen van levende luizen. Er zijn verschillende shampoos op de markt met Tea Tree olie, maar beter kun je de pure variant gebruiken. Deze is te koop bij veel drogisten en reformwinkels. De behandelmethode: twee tot drie behandelingen per week zou voldoende moeten zijn om van de luizen af te komen. Tip: dagelijks een paar druppeltjes in de nek van je kind doen, zou preventief helpen.

 2. Kokosolie

  Dit wondermiddel is voor heel veel dingen te gebruiken en kan je ook inzetten tegen luizen. Het groot voordeel van het gebruik van kokosolie is natuurlijk de lekkere geur. Ook de kokosolie smeer je op de hoofdhuid en laat je een nachtje intrekken waarna alle luizen en neten zijn gedood en kunnen worden uitgekamd. Hier nog meer redenen om als ouder altijd kokosolie in huis te hebben.

 3. Vaseline

  Ook vaseline kan helpen om luizen te doden. Maar let op: vaseline is wel lastig uit het haar te krijgen na afloop, dus zeker met lang haar is dit misschien niet de slimste methode.

 4. Föhn

  Gebruik een föhn in combinatie met een van de andere methodes. De hete lucht van een föhn zal levende luizen niet doden, wel kan een goede föhnbeurt op de heetste stand het merendeel van de neten doden. Dat maakt de föhn een aanvullend wapen in de strijd tegen luizen.

  Advertentie
 5. Kammen

  Experts zweren nog altijd bij kammen. Dus voor welke methode je ook kiest, kammen is altijd slim. Met een fijne kam – je kunt het beste een speciale luizenkam gebruiken – ga je het hele haar minutieus door. Maak het haar eerst nat en gebruik eventueel wat conditioner om makkelijker door het haar te komen. Herhaal het kammen elke drie dagen en hou dit net zo lang vol tot alle luizen en neten zijn verdwenen.

6x waarom hoofdluis niet zó erg is
 1. Neten plukken

  Neten zitten vaak flink vast aan het haar, waardoor niet alle neten met een luizenkam te verwijderen zijn. Om de hardnekkige exemplaren te verwijderen kun je ze het best van de losse haren aftrekken met je nagels. Een beetje tijdrovend, maar wel effectief.

 2. Knoflook

  Deze methode ruikt niet bepaald fris, maar het is dan ook de intense geur die de luizen en neten doodt. Neem tien teentjes knoflook en een paar lepels limoensap en maak hier een smeuïge pasta van. Smeer dit goedje op de hoofdhuid van je kind en laat het een half uurtje intrekken. Daarna uitspoelen met shampoo. Herhaal dit twee maanden lang wekelijks.

 3. Zout en azijn

  De combinatie van zout en azijn schijnt een van de betere alternatieve middeltjes te zijn. Het zout vermindert het aantal luizen en azijn zorgt ervoor dat jonge luizen en neten gedood worden. Ook zou de azijn ervoor zorgen dat de volwassen luizen zich moeilijker aan het haar kunnen hechten, waardoor ze makkelijker uit te kammen zijn. Deze behandelmethode is dan ook het meest effectief in combinatie met twee weken grondig kammen. Met enkel azijn krijg je de luizen niet weg.

 4. Amandelolie

  Ook amandelolie schijnt goed te helpen tegen luizen en neten. Smeer het haar van je kind ermee in en kammen maar. Ook deze methode moet je een aantal keer herhalen tot echt alle luizen en neten verdwenen zijn. En wil je niet dat je kind met vettige haren rondloopt, dan is regelmatig wassen met afwasmiddel of een sterke shampoo ook geen overbodige luxe.

Mayonaise is een fabeltje

In bijna elke koelkast is wel een pot mayo te vinden en vaak wordt gezegd dat het een ideaal middeltje is om luizen te lijf te gaan. Je moet voor het slapen gaan de hele hoofdhuid van je kind vol met mayonaise smeren en het een nacht laten intrekken. Een badmuts voorkomt dat alles onder de mayonaise komt te zitten. De volgende ochtend kun je de dode luizen er, het liefst met een luizenkam, uitkammen. Dood zijn ze zeker, maar de neten niet. Daarbij is de werking van mayo niet wetenschappelijk bewezen. En het is een ongelofelijk gedoe om het haar van je kind weer schoon te wassen.

Bron: Reader’s Digest