Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10 bizarre dingen die mensen vroeger met baby's deden

Vroeger was alles anders. Dat is in sommige gevallen maar goed ook, want onze voorouders deden soms wel héle rare dingen. Zo werden sommige baby's grootgebracht door geiten en kon je je baby volgens experts beter een hand geven dan een knuffel. Hier tien maffe dingen die ze vroeger volkomen normaal vonden.

Advertentie
 1. Mrs. Winslow’s kalmerende siroop

  huilende babyMrs. Winslow’s kalmerende siroop, een mengsel van alcohol, cannabis, morfine en chloroform, werd in de negentiende eeuw in Amerika gebruikt om huilende baby’s te kalmeren. Pas in 1911 werd dit doodenge middel officieel verboden. Ondanks dat ging de verkoop nog door tot 1930.

 2. De stad zonder baby’s

  parijs
  Parijs stond vroeger bekend als ‘de stad zonder baby’s’. In de achttiende eeuw werden de meeste baby’s direct na de geboorte naar het platteland gebracht, waar ze groot werden gebracht op borstvoeding die niet van hun moeder kwam. Au revoir!

 3. Borstvoeding door geiten

  hoofdbeeld

  De hierboven beschreven borstvoeding werd niet alleen gegeven door andere vrouwen dan de moeder, maar baby’s werden ook gevoed door schapen, ezels, paarden en – de favoriet – geiten. De wieg werd direct onder het dier geplaatst, zodat de baby uit de uiers kon drinken. En het kan nog gekker: het verhaal gaat dat de geiten ‘hun baby’ herkenden en aan kwamen rennen als deze huilend in het wiegje lag.

  Advertentie
 4. Hand in plaats van knuffel

  handje
  In 1928 raadden psychologen aan om ’s ochtends handen te schudden met je baby in plaats van hem te kussen of te knuffelen. Psycholoog John Watson schreef in zijn boek: ‘Kus en knuffel je kind niet en leg hem nooit op je schoot. Als het moet, kus hem dan op zijn voorhoofd voor het slapen gaan. Schud zijn hand in de ochtend en geef hem een klopje op zijn hoofd als hij iets bijzonder goed gedaan heeft’.

 5. Speentjes met honing en suiker

  speen
  Grote kans dat jij of je ouders wel eens op een speentje gedoopt in honing of suiker hebben gesabbeld vanwege de kalmerende werking. De gebitsproblemen die het veroorzaakte, namen ze vroeger maar voor lief. Gelukkig weten wij beter.

 6. Zoutbadje

  bad
  In de oudheid werden baby’s dagelijks in zoutwater gedoopt. Dit werd gedaan om hun zachte huid te ‘verharden’.

 7. In kooitjes


  Dat gezonde buitenlucht goed is voor baby’s, wisten ze vroeger al. Maar de manier waarop dit werd aangepakt is wat apart. In de jaren ’20 waren deze babykooien een ware hit in de grote steden in Amerika . Zo kregen baby’s frisse lucht én een angstaanjagend uitzicht.

  Advertentie
 8. IJswater

  ijs
  In de achttiende eeuw verkondigde filosoof Jean-Jacques Rousseau dat baby’s moesten baden in ijskoud water. Hoe kouder, hoe beter. Bbbrrrr!

 9. Geen luiers

  luiers
  In de Middeleeuwen droegen kinderen geen luiers. Ze droegen zelfs helemaal niks van onderen. Wel zo makkelijk. De baby’s die wel iets droegen, werden bijna nooit verschoond met alle gevolgen van dien.

 10. Klein slokje maar

  wijn
  Een dokter in de tijd van de Oude Grieken adviseerde ouders om hun baby vanaf zes maanden brood gedoopt in wijn te laten eten. Je zou denken dat het geven van alcohol aan baby’s nu nooit meer gebeurd, maar je zult verbaasd zijn in hoeveel landen er nog af en toe een drupje alcohol in de fles wordt gedaan.

Lees ook:

Deze bizarre adviezen werden vroeger écht aan zwangere vrouwen gegeven!
17 x verboden dingen tijdens de zwangerschap die echt niet zoveel kwaad kunnen

Bron: Buzzfeed – Auteur: Tara Stokdijk