Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

10x verrassende weetjes over pasgeboren baby’s

Wist je dat de meeste baby's de eerste weken huilen zonder tranen en dat de eerste poep van je baby niet stinkt? Scroll gauw verder voor meer opvallende en niet erg bekende feitjes over pasgeboren baby's.

Advertentie
 1. Alle baby’s hebben een zwem- en duikreflex

  Baby’s worden geboren met een aantal geweldige reflexen, zoals de grijp- en loopreflex. Minder bekend zijn de zwem- en duikreflex. De zwemreflex zorgt ervoor dat baby’s spontaan met hun armen en benen beginnen te trappelen als ze in het water terechtkomen. De duikreflex, ook wel onderwaterreflex, zorgt ervoor dat ze hun adem automatisch inhouden onder water. Hoe cool ook deze survival-skills, hou je baby altijd goed in de gaten in de buurt van water, want het betekent niet dat je baby kan zwemmen.

  Lees ook: De eerste reflexen van je baby op een rijtje

 2. Een ‘ooievaarsbeet’ is heel normaal

  Veel baby’s worden geboren met een rode vlek in hun nek, gezicht of op een andere plek die bekend staat als een ‘ooievaarsbeet’. Dit is een onschuldige huidaandoening die wordt veroorzaakt door bloedvaten die op sommige plaatsen wijder zijn. Door een wijder bloedvat stroomt meer bloed, waardoor de huid roder ziet. Bij de meeste kinderen verdwijnen de vlekjes in het gezicht al binnen een jaar. De wat grotere en sterk gekleurde plekken in de nek kunnen tot volwassen leeftijd zichtbaar blijven. Wel zul je merken dat de plekjes steeds lichter van kleur worden en in de meeste gevallen compleet zullen verdwijnen.

  Tip: Heb jij alle verzorgingsproducten voor de eerste weken al in huis?

 3. Meisjes kunnen last hebben van vaginaal bloedverlies

  Het kan even schrikken zijn als je bloed ontdekt in de luier van je pasgeboren dochter. Toch is het niets om je zorgen over te maken: vijf tot tien procent van de pasgeboren meisjes verliest in de eerste dagen na de geboorte wat bloed uit de vagina. Dit wordt veroorzaakt door vrouwelijke hormonen van de moeder die de baby via de placenta krijgt. Het begint gemiddeld tussen de tweede en de tiende dag na de geboorte en is binnen een week weer gestopt.

  Advertentie
 4. Pasgeboren baby’s huilen zonder tranen

  Als het goed is begint je baby direct na de bevalling te huilen en de eerste maanden zal er ook nog heel wat worden afgehuild. Maar wist je dat de meeste baby’s de eerste weken huilen zonder tranen? Dit heeft alles te maken met de traanbuisjes die nog dicht zitten. Is je baby tussen de vier en zes weken oud, dan gaan zijn traanbuisjes vanzelf open en verschijnen de eerste tranen.

 5. Baby’s kunnen heel goed proeven

  Een baby wordt geboren met duizenden smaakpapillen, tegen de tijd dat hij dertig is zijn hier nog maar zo’n 250 van over.  Dat verklaart meteen waarom wij sterkere en pittige smaken beter kunnen verdragen; we proeven gewoon minder.

  Nog een leuk weetje: de smaakontwikkeling van baby’s begint al in de baarmoeder

 6. Je baby heeft meer botten dan jij

  Volwassenen hebben gemiddeld ongeveer 206 botten in hun lichaam. Het skelet van een pasgeboren baby bestaat uit ongeveer 350 botten. Dit komt omdat een aantal botten na verloop van tijd aan elkaar zullen groeien. Denk aan de schedel die bij de geboorte nog uit twee delen bestaat zodat je baby makkelijk(er) door het geboortekanaal kan. Pas als de fontanellen zijn dichtgegroeid, vormt de schedel een geheel.

  Advertentie
 7. Pasgeboren baby’s stoppen soms even met ademen

  De ademhaling van de meeste pasgeboren baby’s is nog onregelmatig. Het gaat afwisselend van snel naar langzaam tot heel diep. Er zijn zelfs momenten waarop je baby stopt met ademen. Schrik niet, dit duurt maar vijf tot tien seconden en is niets om je zorgen over te maken. Als het goed is, haalt je baby na een maand of vier regelmatig adem.

  Lees ook: Zo ontwikkelen de zintuigen van je baby zich de eerste weken

 8. Een constante ruis zorgt dat je baby beter slaapt

  Denk je dat het doodstil moet zijn als je baby moet slapen? De Amerikaanse slaapconsulent Jamie Engleman zweert juist bij het geluid van witte ruis om baby’s te laten slapen. ‘Dit geluid doet denken aan het geluid dat je baby in de baarmoeder hoorde.’ Een white noise-app kan uitkomst bieden. De app Instant Baby Sleep biedt bijvoorbeeld kant-en-klare ‘baarmoedergeluiden’ en met de SleepHero kun je een slaapverwekkend föhngeluid aanzetten.

 9. De eerste poep stinkt niet

  Het zal je misschien verbazen maar de poep van een pasgeboren baby – meconium – heeft nog geen vieze geur. Dit komt omdat het niet uit de restanten van eten en drinken bestaat, maar uit vruchtwater en baarmoederslijm. Na een dag of twee wordt de ontlasting zachter en geel (bij borstvoeding) of bruingeel (bij kunstvoeding) en kun je maar beter je neus dichthouden.

  Lees ook: Babypoep, wat is normaal?

 10. Je baby heeft een maag ter grootte van een druif

  De maag van een pasgeboren baby is nog erg klein en er is dus weinig ‘opslagruimte’. Je baby moet de eerste weken dan ook om de paar uur gevoed worden. Ook is het erg belangrijk om je kind goed te laten boeren, omdat luchtbellen veel ruimte zijn kleine maag kunnen innemen.Naarmate je baby ouder wordt, zal zijn maag groter worden en mag er meer tijd tussen de voedingen zitten.

  Handig! Voedingsschema baby eerste jaar

Beeld: Shutterstock