Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Verrassende feitjes en weetjes over peuters en kleuters
door

11x verrassende weetjes over peuters en kleuters

Van eindeloos vragen stellen tot meltdowns en dikke knuffels. Een ding is zeker: het leven met een peuter of kleuter is in elk geval nooit saai. Grote kans dat je zo af en toe wel wat leest over de ontwikkeling en opvoeding voor de nodige tips & tricks. Maar wist je deze interessante en grappige feiten ook al?

Advertentie
 1. Nieuwe woorden

  Dat je kind binnen no time van brabbelen naar praten gaat, is al behoorlijk bijzonder. Maar wist je dat de woordenschat van je kind explosief groeit tot de kleutertijd? Een kind van anderhalf kent zo’n vijftig woorden, een tweejarig kind gemiddeld 200 en een kind van vijf maar liefst drieduizend woorden. Lees hier hoe dit zit en hoe je de woordenschat van je kind kunt stimuleren.

 2. Jak!

  De kinderstoel van je peuter bevat ongeveer 1500 keer meer ziektekiemen dan zijn potje.

 3. Rechts of links?

  De meeste baby’s zijn links- én rechtshandig: ze gebruiken beide handen tegelijk. Rond driejarige leeftijd krijgen veel kinderen een voorkeur voor de linker- of rechterhand, maar het kan ook nog langer duren voordat je weet of je kind rechts- of linkshandig is. Check hier hoe dit precies zit.

 4. Niet zo snel!

  Niet zo gek dat je uitgeput bent van het achterna rennen van je peuter als jullie buiten zijn: de gemiddelde peuter zet zo’n 176 stappen per minuut.

  Advertentie
 5. Kleine maag

  Is je peuter geen grote eter? Misschien niet zo gek als je je bedenkt dat een peuter een maag heeft ter grootte van een kleine vuist. Is je peuter een lastige eter? Bekijk deze tips van Tischa Neve dan vooral even.

 6. Tegen dovemansoren

  Het mag dan lijken of je kind je niet hoort, grote kans dat hij Oost-Indisch doof is. Want wist je dat kinderen veel beter kan horen dan een volwassenen? Door veroudering en geluidsoverlast horen wij in de loop der jaren steeds slechter. Bovendien blokkeren wij bepaalde hoge frequenties, terwijl kinderen dit nog niet kunnen.

 7. Waarom…?

  ‘Mahááám, waarom…’ Word je soms weleens moe van al die vragen? Niet zo gek: een gemiddelde kleuter stelt 437 vragen per dag.

 8. Hatsjoe!

  Je kind stopt tijdelijk met groeien wanneer hij een simpele verkoudheid oploopt. Benieuwd of je kind lang of klein is of juist een gemiddelde lengte heeft? Bekijk hier de groeicurve van 0 – 4 jaar.

  Advertentie
 9. Terror three’s

  Je hebt vast weleens gehoord van de terrible two’s. Maar heb je ook weleens gehoord van de terror three’s? Want helaas, de peuterpuberteit is nog niet afgelopen als je kind drie jaar is geworden.

 10. Slaapkop

  Vanaf de geboorte tot zijn derde jaar slaapt je kind ongeveer de helft van zijn leven. Helaas niet altijd op momenten dat het jou goed uitkomt. Zoals ’s nachts…

  Is je kind altijd te vroeg wakker? Zo pak je het aan.

 11. Hersengymnastiek

  Het brein van een driejarige jongen weegt 1,3 kilo, het brein van een driejarig meisje weegt 1,1 kilo. Wat uiteraard niets zegt over intelligentie. Tegen de tijd dat je kind bijna peuter af is, zijn de hersenen bijna volgroeid. Maar dat betekent niet dat ze al ‘af’ zijn, dat duurt nog zeker tot de 25e verjaardag van je kind.

Bron: livingandloving.co.za, babyology.com.au, kinsahealth.com

 

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu