Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

6 tips voor als je nogal emotioneel bent tijdens de zwangerschap

Furieus reageren omdat je partner de verkeerde chocolade heeft gekocht of tranen met tuiten huilen omdat het regent terwijl er zon was voorspelt... Emotionele buien die gepaard gaan met plotselinge woede-uitbarstingen en huilpartijen zijn heel normaal tijdens de zwangerschap. Helemaal voorkomen kun je het dan ook niet, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om er minder last van te hebben.

Advertentie

Als je zwanger bent, reageer je vaak emotioneler en heftiger op alles, al heeft de ene vrouw er meer last van dan de andere. De belangrijkste ‘boosdoener’: zwangerschapshormonen. Door je veranderende hormoonspiegel vliegen je emoties alle kanten op. Het heeft vooral te maken met de stijging van de hormonen hCG, oestrogeen en progesteron. Hoe die hormonen precies van invloed zijn op je emoties is nog niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat oestrogeen de hoeveelheid serotonine in je hersenen vermeerdert. Lees hier hoe dit precies zit. Helemaal voorkomen dat je last krijgt van stemmingswisselingen gaat dus niet. Wel kun je een aantal dingen doen die zorgen voor meer rust in je hoofd en lijf.

1. Mediteren

Is je eerste gedachte: te zweverig voor mij. Misschien moet je het toch eens proberen, want het is een effectieve manier om in balans te komen. Bij mediteren richt je je aandacht volledig op één ding, zoals je ademhaling of een bepaalde spreuk die je opzegt. Gedachten of gevoelens die je afleiden observeer je, zonder je erdoor te laten meeslepen. Je kunt ze zien als wolken die voorbij drijven. Ze komen voorbij en gaan vanzelf weer weg als je er geen aandacht aan besteedt. Door dit een tijdje bewust te doen, breng je je brein, zenuwstelsel en lichaam tot rust. Je kunt zelfs momenten ervaren dat je helemaal geen gedachten hebt. Kortom, het proberen waard.

Meer weten? Mama-meditatie voor (aanstaande) moeders

2. Voetjes van de vloer

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die naar muziek luisterden tijdens hun zwangerschap, veel minder angstgevoelens en gedachtes hebben dan vrouwen die geen muziek luisteren. Wil je daar nog een schepje bovenop doen? Dans! Dansen haalt je uit je hoofd en in je lijf. Bijkomend voordeel: het maakt je fit en je traint zo meteen je beenspieren (belangrijk voor als je straks gaat bevallen).

Advertentie

Lees ook: muziek tijdens de zwangerschap

3. Een simpele vraag

Zit je niet lekker in je vel? Heb je het gevoel dat je je hormonen nog maar nauwelijks kunt bijhouden? Stel jezelf de vraag: wat maakt mij blij en kan ik nú doen en gaat dat dan ook daadwerkelijk doen. Een lange wandeling maken of lekker lui een foute realityserie bingewatchen of een reep chocolade eten? Zoiets simpels kan ervoor zorgen dat je je al snel weer stukken beter voelt.

4. Blokje om

Over wandelen gesproken. Misschien heb je er niet altijd zin in, maar toch is het goed om jezelf soms een schop onder je kont te even en een stuk te gaan lopen. Wandelen is goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Zo bevordert het de aanmaak van gelukshormonen, werkt het rustgevend, brengt het je in het hier en verdwijnen zorgen gemakkelijker naar de achtergrond.

5. Count your blessings

Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Van kleine dingen als de zon die schijnt tot de goede uitslag van een echo van je baby. Klinkt misschien suf, maar het werkt echt! Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dankbaarheid een geweldige stemmingsverbeteraar is.

6. Schrijven als meditatie

Vijf minuten schrijven, niet digitaal maar op papier, kan helpen om opgekropte emoties en voorbijrazende moodswings een plek te geven. Zet de timer aan en begin de woorden die in je opkomen op te schrijven. Het gaat erom dat je je emoties uit je systeem krijgt, wát en hoe je hebt geschreven dat doet er niet toe.

Advertentie

7. Lach erom

Ben je net enorm tegen je partner uitgevallen om niets of moest je enorm huilen terwijl er eigenlijk geen echte reden voor is , lach er later om. Als je lacht maakt je lichaam gelukshormonen aan. Deze hormonen zorgen voor een gevoel van tevredenheid en geluk. Bovendien werkt lachen ontspannend, geeft het energie en zorgt het ervoor dat je positiever in het leven staat.

Lees ook:

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Psychologytoday.com – Beeld: Getty Images