
7 tips: zo help je je kind ook 's nachts zindelijk te worden
Heeft je kind overdag geen luier meer nodig, dan is de volgende stap om hem ook 's nachts zindelijk te krijgen. Dat is vaak wat ingewikkelder dan overdag, omdat je niet ieder uur je wekker wilt zetten om je kind naar de wc te brengen én je het niet kunt zien als hij moet plassen. Maar met deze tips gaat het vast lukken!
Je kind overdag- en ’s nachts zindelijk laten worden vereist een hele andere aanpak. Zindelijkheidstraining gebeurt overdag. Je kunt je kind niet leren iets wel of niet te doen, terwijl hij slaapt. Je kunt je kind wel zo ‘programmeren’ dat hij de hele nacht droog blijft. Dit kan pas als de blaas van je kind groot genoeg is om de plas die hij de hele nacht produceert vast te houden of zijn hersenen moeten volwassen genoeg zijn om wakker te worden wanneer hij de drang krijgt om te plassen. Dit gebeurt meestal een maand of zes nadat een kind overdag zindelijk is geworden, maar het kan (helaas) ook veel langer duren. Kortom, ’s nachts zindelijk worden gebeurt vanzelf als je kind er fysiek klaar voor is. Al kun je hem wel een beetje helpen, daarover verderop meer.
Ook interessant: Hoe wordt je kind ’s nachts zindelijk?
Op welke leeftijd ’s nachts zindelijk?
Wanneer je eindelijk gedag kunt zeggen tegen nachtluiers verschilt dus per kind en kan best even op zich laten wachten. Maak je vooral geen zorgen als jouw kind er wat langer de tijd voor neemt om ook ’s nachts zindelijk te worden. Ongeveer 15 procent van de gezonde vijfjarigen is nog niet de hele nacht droog en zo’n 10 procent van de zesjarigen heeft ’s nachts nog een luier nodig. Een veelbelovend teken dat je kind er klaar voor is, is dat hij overdag regelmatig naar de wc gaat en nagenoeg geen ongelukjes meer heeft en een paar nachten achter elkaar wakker wordt met een droge luier zonder dat jij hem hebt wakker gemaakt.
Lees ook: Wanneer ‘moet’ mijn kind zindelijk zijn?
Zo help je je kind ’s nachts zindelijk te worden
’s Nachts zindelijk worden gaat dus eigenlijk zo goed als vanzelf. Maar er zijn wel dingen die je kunt doen om het proces te stimuleren, wellicht iets te versnellen en het makkelijker te laten verlopen voor je kind en voor jezelf.
- Beperk ’s avonds drinken – Tuurlijk moet je kind voldoende drinken, maar laat je kind na het avondeten niet al te veel meer drinken. Geef in elk geval geen cola of thee of ander drinken dat cafeïne of theïne bevat, want dat prikkelt de blaas en nieren. Ook ijskoude dranken kun je beter niet geven.
- Wees voorbereid op rommel – Ongelukjes horen erbij. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen, zoals een waterdichte hoes over het matras en zorg dat er altijd schoon beddengoed en een frisse pyjama klaarligt.Tip! Bereid je voor op de nachten met een van deze waterdichte matrasbeschermers
- Plassen, plassen, plassen – Laat je kind een halfuur voordat hij gaat slapen plassen, en nogmaals net voordat hij gaat slapen. Laat je kind ook nog even plassen als je zelf naar bed gaat. Wordt je kind ’s nachts wakker om wat voor reden dan ook? Zet hem dan ook even op de wc voor de zekerheid.
- Looproute – Zorg ervoor dat de gang naar de badkamer een beetje verlicht en opgeruimd is, zodat je kind zich ’s nachts veilig en comfortabel voelt om daar te lopen.
- Motiveer je kind – Wordt je kind wakker met een droge luier of is heeft hij zelfs zonder luier geslapen en is dat goed gegaan, overlaad hem met complimenten.
- Plaskalender – Bij deze methode mag je kind voor elke droge nacht een zonnetje op de kalender zetten of een sticker opplakken. Als de kalender vol is, krijgt hij een beloning. Zo benadruk je de droge, in plaats van de natte nachten. Probeer de methode meteen uit met een van deze kalenders.
- Word nooit boos – Blijven droge luiers uit of heeft je kind regelmatig ongelukjes terwijl je dacht dat hij ’s nachts zindelijk was, blijf ten alle tijden rustig. Reageer nonchalant in plaats van teleurgesteld of boos, hoe moeilijk dat soms ook is.
Ook handig: 12x de meest gestelde vragen over zindelijk worden
Bron: BabyGaga – beeld: Getty Images