Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

7x hoe je relatie een andere (oncharmante) dimensie krijgt tijdens je zwangerschap

Probeer je altijd aantrekkelijk en op je charmantst te zijn voor je partner, als je zwanger bent is dat nauwelijks meer te doen. Al die boeren, windjes en uren op de wc: grote kans dat er een moment komt dat je de gêne voorbij bent. En dan hebben we het nog niet eens over de bevalling gehad...

 1. Winden en boeren

  Veel zwangere vrouwen hebben behoorlijk last van: gas. Als je een baby in je buik hebt die je ingewanden verplaatst, die ronddraait, en gewoon in het algemeen chaos in je buik veroorzaakt, zijn scheten part of the job. Dat geldt overigens ook voor luide boeren (oeps!). De subtiele tip van je partner om bij iedere scheet of boer ‘even’ naar de gang te lopen, is niet zo praktisch. Alleen het idee al om steeds op te moeten staan met je dikke buik. En aangezien je niet met buikpijn op de bank wilt zitten, laat je het af en toe maar even gaan. Sorry schat!

 2. Van obstipatie tot diarree

  Een zwangerschap is met recht een echte shitshow te noemen. Het gaat van obstipatie – waarbij je denkt: kan ik überhaupt ooit nog poepen?! – tot diarree-explosies. Zelfs als je eerder altijd heel privé bent geweest over je wc-gewoonten en je partner je nooit heeft zien poepen, grote kans dat dit tijdens je zwangerschap wel anders wordt. En als hij je niet ziet, dan hoort hij je wel.

 3. Aambeien

  Nog een fysiek minpuntje van zwanger zijn: de vergrote kans op gigantische, ondraaglijke aambeien. Door het extra harde persen vanwege obstipatie, ontstaat er extra druk op je aderen. Zo kun je dus aambeien krijgen. Voor je het weet staat je man je bloedende kont te observeren om te bepalen of naar de Eerste Hulp moet of dat je je gewoon niet zo aan moet stellen. Toppunt van romantiek.

  Lees ook: Alles over aambeien tijdens de zwangerschap

 4. Piesen tijdens het niezen (of tijdens het lachen, of springen)

  Heb je last van zwangerschapsincontinentie? Twee tips: investeer in katoenen inlegkruisjes én accepteer het feit dat je soms in je broek piest. Als je geluk hebt gebeurt het alleen als je lacht, niest of springt. En merkt je partner er niets van. En als hij het wel doorheeft, ook dat hoort erbij maar gaat straks weer over. Hopelijk.

 5. Afscheiding

  Die inlegkruisjes die hierboven genoemd zijn, zijn ook erg welkom als je last hebt van extra afscheiding. Eén tip voor als je dit een beetje wil verhullen voor je partner: draag geen zwart ondergoed. Het zou namelijk zomaar kunnen dat je zwarte ondergoed in de wasmand ligt en hij getuige is van een dikke, witte streep. Ga weer eens voor een maagdelijk wit boxertje bijvoorbeeld. Of hou je wasgoed negen maanden lang gewoon uit zicht.

  Lees ook: 7 tekenen dat je relatie bestand is tegen de tropenjaren met kinderen

 6. Je bevalling en herstel

  Als je de hele zwangerschap doorkomt zonder je partner bloot te stellen aan al deze lichamelijke feestelijkheden, gefeliciteerd! Maar juich niet te snel. Je kind moet er nog uit komen, en ook een bevalling is niet bepaald een romantisch moment (hoe mooi en bijzonder ook). Je zit bijvoorbeeld vol met vruchtwater dat er ooit uit moet. En als je gaat persen kan er ook nog het een en ander naar buiten komen. Maak je geen zorgen, je verloskundige of gynaecoloog zal het zo subtiel mogelijk opvangen en weggooien. En dan nog: net als jij is ook je partner wel even met andere dingen bezig op dat moment.

  Lees ook: Poepen tijdens de bevalling: heel normaal

 7. Ja hoor, ook bij een keizersnede

  Ook als je bevalt via een keizersnede, ben je niet vrij gewaard van al deze oncharmante activiteiten. Zo heb je ook na een keizersnee kans dat er enorme bloedstolsels je lichaam verlaten en gewoon op de badkamervloer ploffen terwijl je aan het douchen bent. En zo zijn er nog vele oncharmante activiteiten en verrassingen in de kraamweek waar je partner misschien getuige van zal zijn. Maar wedden dat het hem dan geen bal uitmaakt en jou ook niet? Dat wonder dat jullie op de wereld hebben gezet, maakt alles goed!

Grappig! de smerigste dingen die ouders voor/door hun kind hebben gedaan

Bron: Scary Mommy – beeld: Getty Images