Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

8 mythes over je zwangerschapsverlof

Je dacht misschien dat je ging uitrusten, genieten en je to do-lijst op je gemak ging afwerken tijdens je zwangerschapsverlof. Maar de werkelijkheid is vaak net wat anders.

Advertentie

Reikhalzend kijk je uit naar je verlof. Bijna vier maanden lang kun je je focussen op je zwangerschap, de bevalling en de baby. Maar die periode loopt soms iets anders dan je je voorstelde. Acht voornemens voor je zwangerschapsverlof die niet altijd uitpakken zoals je gehoopt had.

 1. Mythe 1

  Je gaat je ambitieuze (zeven A4’tjes) to do-lijst afwerken.

  Werkelijkheid: het is een heerlijk streven om de digitale foto-albums van jullie laatste vijf vakanties af te maken en zelf babymutsjes te haken, maar de dagen als überdikke zwangere vliegen voorbij. Je doet alles namelijk veel langzamer dan voordat je die dikke buik (en opgezwollen voeten) had en honderd keer per dag naar de wc moest. En als de baby er eenmaal is? Dan ben je echt met andere dingen dan die lijst bezig, namelijk: je baby.

 2. Mythe 2

  Je gaat lekker veel wandelen met je pasgeboren baby.

  Werkelijkheid: dat plan maakte je duidelijk in je babyloze dagen. Voordat je je realiseerde dat de deur uitgaan met een baby ongeveer een dag voorbereiding vergt. En als je dan eindelijk klaarstaat met verschoonde en aangeklede baby in de kinderwagen en gevulde luiertas, zie je dat jij je moederschapsjoggingbroek en voedingsshirt (half open) nog aan hebt. Laat maar.

 3. Mythe 3

  Je gaat geld besparen omdat je toch veel thuis zit.

  Werkelijkheid: om te shoppen hoef je tegenwoordig het huis niet meer uit, dat kan natuurlijk heel gemakkelijk online. En geloof ons: aan je baby geef je alleen maar méér geld uit dan aan jezelf.

  Advertentie
 4. Mythe 4

  Je gaat het rustig aan doen en slapen als je baby slaapt. Pasgeboren baby’s slapen wel zestien uur per dag, lees je overal. Dus hoe vermoeiend kan het zijn?

  Werkelijkheid: hoewel de meeste baby’s veel slapen, hebben de meeste ouders de eerste tijd toch vooral slaapgebrek. Het is gewoon lastig om zelf een dutje te doen als je baby steeds maar drie kwartier achter elkaar slaapt. Net als jij wegdoezelt, hoor je hem alweer.

 5. Mythe 5

  Opruimen, opruimen en nog eens opruimen! Je hebt het jezelf maanden horen zeggen: ‘Die kledingkast opruimen? Dat doe ik tijdens mijn verlof wel!’ ‘De keukenkastjes herinrichten? Daar heb ik tijdens mijn verlof wel tijd voor!’

  Werkelijkheid: daar heb je dus echt geen energie voor. Nesteldrang komt in jouw woordenboek heus wel voor. Maar dan in de vorm van inslaan! Van traphekjes tot kastgrendels… alles haal je in huis. Safety first!

  Advertentie
 1. Mythe 6

  Je maakt allemaal leuke nieuwe moeder-vriendinnen.

  Werkelijkheid: je komt vast wel andere moeders tegen bij de zandbak of babyzwemmen. Maar dan is er nog niet automatisch een klik, ze moeten natuurlijk wel een beetje jouw type zijn. Soms maken die andere moeders je eerder nog onzeker (‘drinkt die van jou nog steeds ’s nachts?’) dan dat je er nou een fijne vriendschap in vindt.

 2. Mythe 7

  Je snapt je baby meteen. Automatisch voel je aan wat hij wil en wat je moet doen. Dat is moedergevoel, toch?

  Werkelijkheid: je hebt die eerste tijd eerder het gevoel dat je echt niet weet waar je mee bezig bent. Je hoofd duizelt van al die verschoon-, badder- en troosttrucjes die de kraamverzorgende je geleerd heeft. Maar waarom hij huilt? Wanneer je hem het beste op bed kunt leggen? Waarom hij de fles weigert? Geen flauw idee…

  Lees meer over het slaapritme van pasgeboren baby’s: hoeveel slapen ze per dag?

 3. Mythe 8

  Je gaat een prachtig ‘Baby’s eerste jaar boek’ maken en alles vastleggen.

  Werkelijkheid: alles vastleggen lukt nog wel, maar het vervolgens verwerken in een mooi foto-album of kunstig gemonteerde video… Wanneer dan?

Meer lezen: Dit zijn leuke en nuttige dingen om te doen tijdens je zwangerschapsverlof

Bron: PureWow – Foto: Shutterstock