Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
smoesjes-niet-drinken-zwanger

8x 'ik drink niet'-smoesjes voor als je net zwanger bent

Omdat het zo pril is, wil je je babynieuws nog niet delen. Maar dan is het vrijdag en zit de 5 in de klok of staan de feestdagen en nieuwjaarsborrels voor de deur. Hoe sla je al die bubbels, G&T's en aperitiefjes nonchalant af?

Advertentie

Misschien voel je je door de zwangerschapshormonen zo misselijk dat je het liefst walgend je hoofd afwendt als je een wijntje krijgt aangeboden. Tja, dan weten vrienden, familie en collega’s natuurlijk genoeg. Vooral als je voorheen wel een glas of drie lustte op de vrijmibo. Met deze perfecte dekmantels kom je borrels en etentjes prima nuchter door. En zonder nieuwsgierige blikken.

Tip: Zwanger aan het kerstdiner: wat mag wel en niet?

 1. ‘Ik moet nog rijden’

  Je bent met de auto, omdat de locatie moeilijk te bereiken is met het ov/de fiets. Of omdat je straks nog doorrijdt naar de vriendin van je tante in Oost-Groningen.

 2. ‘Ik ben op dieet/doe een alcoholloze maand’

  In de maand december wellicht wat lastig, maar de rest van het jaar prima in te zetten. Iedereen vindt het begrijpelijk of zelfs bewonderenswaardig als je zegt dat je even een stapje terug doet op alcoholgebied. Volgende maand doe je gewoon lekker weer mee (not!).

  Advertentie
 3. ‘Ik hou het bij één’

  Heb je in het café afgesproken, zorg dan dat je er wat eerder bent en bestel bij de bar een alcoholvrije cocktail of biertje. Dan heb je bij aankomst van je vrienden alvast wat staan. En je houdt het bij één drankje vanavond. Morgen vroeg op en zo.

  Eén glaasje champagne tijdens de jaarwisseling: kan dat kwaad?

 4. ‘Blaasontsteking. Zó balen’

  Ja, daar kan niemand iets tegenin brengen. Want: antibiotica = geen alcohol. Heel ongezellig, maar niets aan te doen. Een leugentje om bestwil heet dat.

 5. ‘Ik heb een kater’

  Want het is gisteren héél laat geworden en er was veel drank. Dus nu voel je je vrij ellendig (helemaal niet zo ver van de waarheid, als prille zwangere) en je hebt geen zin om je morgen weer zo te voelen. Een colaatje dus.

  Advertentie
 6. ‘Iemand nog een wijntje?’

  Als je vrienden bij jou thuis langskomen, kun je alles tot in de details voorbereiden. Je haalt een fles alcoholvrije wijn of bubbels en zorgt dat jouw glas daar steeds mee gevuld is. Niemand die het doorheeft. Zeker niet als je een beetje door schenkt met de echte wijn.

  Handig: 7 alcoholvrije cocktails voor zwangere vrouwen

 7. ‘Lekker, doe maar een wijntje’

  Sta je op een borrel en wordt er een drankje voor je gehaald? Bestel gewoon een wijntje, maar drink niets. Zet het glas aan je lippen, maar houd ze op elkaar, zodat je niets binnenkrijgt. Vervolgens loop je een rondje en gooi je je glas ongezien leeg in een plantenbak. Of je geeft ‘m stiekem door aan je partner, of aan je moeder/beste vriendin die je misschien wel al over je zwangerschap hebt verteld.

 8. ‘De dokter zei…’

  Omdat je je de afgelopen tijd niet zo fit voelde, adviseerde je huisarts je om voorlopig niet te drinken. Tenminste, geen alcohol. En je voelt je al véél beter sinds je aan de groene thee zit. Dus dat wijntje? Nee, dank je.

Wanneer is het eigenlijk tijd om te vertellen dat je zwanger bent? Dat bepaal je natuurlijk zelf, maar we hebben wel wat handige tips.

Ouders van Nu product – Leren luiertas zwart

Burkely

Leren luiertas Burkely

€99,95
Bestel nu