Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Avondvierdaagse tips kinderen
door

Zo houd je het leuk: 8 tips voor de avondvierdaagse

Mooi weer of niet: ieder jaar lopen duizenden kinderen elke avond minstens 3 kilometer tijdens de avondvierdaagse. Dat is een hele uitdaging. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Hier 8 tips om het voor jezelf en je kind leuk te houden.

Advertentie

Lees meer: Alles wat je wilt weten over de avondvierdaagse

Tips voor de avondvierdaagse

 1. Vooraf eten
  Probeer je kinderen van tevoren warm te laten eten. Als je ze eerst moet ophalen van de naschoolse opvang is dat best een uitdaging, want je moet om 18:00 uur alweer klaarstaan bij het vertrekpunt. Kwestie van strak plannen. Een bordje pasta (van tevoren invriezen), boerenomelet of soep met brood zijn snel te maken en goede brandstof voor de wandeling.
 2. Het kan laat worden
  Zeker voor de allerkleinsten is het allang bedtijd geweest als je thuiskomt. Vraag aan de juf/meester of je kleuter in de ochtend iets later mag beginnen, mits dat in jouw dagprogramma past.
 3. Maak een schema met andere ouders
  Red je het niet om alle vier de avonden met je kind te lopen? Verdeel de avonden met je partner en/of met andere ouders. Eén ouder kan met bijvoorbeeld vier kinderen lopen. Zo blijft het voor iedereen goed te doen.
 4. Goede schoenen
  Zorg dat je kind schoenen aanheeft die goed zijn ingelopen, zo heb je minder kans op blaren. Jijzelf natuurlijk ook. Een paar pleisters in je tas kunnen nooit kwaad.
 5. Eten en drinken voor onderweg
  Dé klassieker in de tas voor onderweg: een halve sinaasappel met pepermuntjes erop die je in een katoenen zakdoek wikkelt. Als je dit ’s ochtends klaarmaakt en in de koelkast legt, scheelt dat ’s avonds stress. Meer tips: geef kinderen liever druivensuiker dan snoep, dat wordt sneller in het bloed opgenomen. Een boterham of appelpartjes zijn ook goede snacks. En neem water mee. Van dat zingen krijg je dorst!
 6. Ken je klassiekers
  ‘Ik heb een pooootje met vet’, ‘10 kleine visjes zwommen in de zee’ en ‘wie weet er nog een dier met een B’ … wie kent ze niet. Afleiding is fijn, zeker voor jonge kinderen. Liedjes zingen en spelletjes helpen de tijd te vergeten tijdens de avondvierdaagse.
 7. Aanmoedigen
  Soms heeft je kind geen zin meer. Blijf hem dan aanmoedigen. Neem een snack. Zing nog een liedje. Vraag supporters (familie, vrienden, bekenden) om langs de route te staan. (Helpt niets meer? Een waterijsje in het vooruitzicht helpt bijna altijd).
 8. Beloning
  Op de laatste avond van de avondvierdaagse krijgen de kinderen traditiegetrouw een beloning voor al hun inspanningen. Denk aan bloemen, een hawaïketting van nepbloemen of uitdeelcadeautjes zoals een medaille aan een ketting.

Lopen jullie door de natuur? Let dan op teken bij je kinderen.

Wist je dat…

 • Er op jaarbasis zo’n 600 avondvierdaagsen zijn, waaraan ruim een half miljoen kinderen meedoen. Op die dagen halen kinderen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (voor kinderen 60 minuten per dag). Dat is een belangrijke doelstelling van wandelorganisaties in de strijd tegen overgewicht bij kinderen.
 • Niet alle avondvierdaagsen worden in dezelfde week gepland. Net als de schoolvakanties is er spreiding, anders lopen de kinderen elkaar letterlijk in de weg.

Beeld: Getty Images

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier