Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder is band aan het versterken met kind
door

9x dagelijkse gewoontes die de band met je kind versterken

Een sterke band met je kind geeft een fijn gevoel. Hoe oud ze ook zijn. Het moment dat je non-stop als een soort politieagent je kind de les loopt te lezen, helpt niet echt mee. Gelukkig zijn er simpele dingen die ervoor zorgen dat jullie close zijn en blijven.

Advertentie
 1. Geef elkaar iedere dag meerdere knuffels

  Wist je dat je voor iedere negatieve interactie vijf positieve interacties nodig hebt om een gezonde relatie te houden? Best veel als je bedenkt dat jij er als opvoeder ook voor bent om te vertellen wat allemaal wel en ook juist niet mag. Elkaar knuffelen helpt. Je vergeet voor even alles om je heen. Ook al heeft je kind naarmate hij ouder wordt hier niet altijd even veel zin in, stiekem vinden ze die aandacht maar al te fijn. Al is het maar een aai over zijn bol. Wel uitkijken dat z’n haar niet net in de gel zit! Tips voor als je een kind hebt dat niet wil knuffelen. 

 2. Lach iedere dag

  Door samen te lachen stimuleer je de aanmaak van endorfine, een stofje waardoor je je gelukkig voelt en oxytocine, de stof die je meer met elkaar verbonden laat voelen. Dat gebeurt bij jullie allebei. Dus laat dat grappige YouTube-filmpje zien, lach om een gekke situatie die je samen hebt meegemaakt of schakel de old school kieteldood in.

  Positief opvoeden? Dat doe je met behulp van één van deze boeken

 3. Mobiel uit en laptops weg

  Je volledig focussen op je kind versterkt je band omdat jullie vol aandacht samen spelen, een taart bakken of je luistert. Klinkt logisch, maar we zijn het multitasken al zo gewend, dat we niet anders meer doen. Gelukkig helpt het als jij er bewuster van bent. En het geeft ook meteen een veel relaxter gevoel, even niet je mobiel of laptop voor je neus, maar alleen even bezig zijn met je kind.

  Advertentie
 4. De auto werkt

  Is je kind wat ouder en (steeds meer) in zichzelf gekeerd? Probeer eens een gesprek aan te gaan in de auto. Doordat je geen oogcontact hoeft te maken, durft hij vaak meer te vertellen dan als je bijvoorbeeld tegenover elkaar aan tafel zit. En anders is vals meezingen met de radio als bonding altijd een succesnummer. Lees ook: Zo vertelt je kind meer over de opvang of school.

 5. Alleen met zijn tweeën

  Helemaal als je meerdere kinderen hebt, is het belangrijk om genoeg één-op-één aandacht te geven. ‘Hoe dan?!’, denk je misschien. Al is het ‘maar’ een kwartiertje per dag, alle momentjes helpen. Doe bijvoorbeeld op die momenten even alleen datgene waar je kind zin in heeft. Hier een aantal tips voor meer quality-time met je kind.

  Meer lezen: Waarom veel knuffelen met je baby zo belangrijk is

 1.  Alle emoties zijn welkom

  Het opkroppen van emoties is voor niemand goed, dus ook niet voor je kind. Hoe jammer het ook is als hij nou net zijn boze bui op jou botviert. Dat doet hij ‘gelukkig’ alleen omdat hij zich zo veilig bij je voelt. En hoe gek het misschien ook klinkt: ook van dat soort momentjes worden jullie closer. Dus probeer zijn kwaadheid geen trigger te laten zijn om ook boos te worden. Laat hem uitrazen. Vaak komen daarna de tranen. En wie is er dan om hem te troosten? Juist, jij dus. Praten met je kind: zo voer je een goed gesprek!

  Tip: Dit mooie pop-upboek kan je kind helpen om al zijn emoties een eigen plekje te geven

 2. Luister en verplaats je in je kind

  Laat je kind eerst zijn verhaal doen, voordat je tips geeft of doorvraagt. Dus even op je tong bijten en rustig luisteren. Want een connectie maken begint met een luisterend oor. Door het vervolgens ook vanuit het perspectief van je kind te bekijken, helpt dit je de situatie en zijn reactie nog beter te begrijpen. Vraag jezelf af: wat had jij gedaan als je zo jong was? Dit helpt ook op momenten dat je eigenlijk boos dreigt te worden. Als je je ervan bewust wordt dat je hetzelfde zou hebben gedaan, en je kind dus een kopie van jou blijkt, kun je er vaak om lachen. Stiekem dan.

 3. Relax en geniet van het moment

  Je hoeft de dag niet non-stop haastend door te komen om uiteindelijk alleen maar vlak voor bedtijd even samen op adem te komen. Ieder momentje waarop jullie samen zijn, geeft je de kans om aan je band te bouwen. Het kan zoiets simpels zijn als een aardbei laten proeven voordat je alles in de blender gooit en er een smoothie van maakt voor jullie allebei.

 4. Bedtijd: knuffelen, voorlezen en gezellig kletsen

  Door net even tien minuten eerder naar zijn slaapkamer te gaan, heb je ook langer de tijd voordat hij echt moet slapen. En juist op die laatste momenten voor het slapengaan, komen de dingen naar boven waar je kind zich mee bezig houdt. Zin in het schoolreisje van morgen. Of misschien juist een beetje zenuwachtig en durfde hij dat eerder niet te zeggen. Dit zijn de momenten dat je erachter komt. Samen de dag doornemen, wat waren de leuke en de minder leuke momenten, is ook altijd een goede. Begin zelf en vraag het daarna aan hem, dan is de drempel lager. En eindig de dag met.. een dikke knuffel natuurlijk. Voorlezen aan je peuter: de voordelen!

Bron: Mother.ly. Beeld: Shutterstock