Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9x waarom broers en zussen goed zijn voor de gezondheid van je kind

Opgroeien in een groot gezin is hartstikke gezellig, met al die ‘soortgenoten’ (lees: andere kinderen) om je heen. Maar wist je dat het ook nog heel goed voor je gezondheid is om een broer of zus te hebben?

Advertentie

Deze negen wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen brengen broers en zussen met zich mee. Even voor de duidelijkheid: dit betekent natuurlijk niet dat je een slechtere gezondheid ontwikkeld als je enig kind bent.

1. Ze maken je kind vrolijker

Het hebben van een broer en zus is niet alleen gezellig als je jong bent. Uit onderzoek van de Purdue Universiteit blijkt dat de hechte band met broers en zussen ook doorwerkt in je latere leven. Zo zouden mensen met broers of zussen over het algemeen gelukkiger zijn, een betere gezondheid hebben en zich minder eenzaam voelen.

2. Ze maken je kind optimistischer

Zijn je kinderen leuk met elkaar aan het spelen? Leg zulke momenten vast op beeld wanneer je kunt. Volgens een studie van professor Tim Wildschut van de universiteit van Southampton zorgt een goede dosis nostalgie in de vorm van fotoalbums ervoor dat we optimistischer in het leven staan en ons gelukkiger voelen.

3. Zussen zijn goed voor de mentale gezondheid van je kind

Is je zoon gezegend met zussen? Dan heeft hij geluk: uit een onderzoek van de Brigham Young Universiteit blijkt dat een goede band met je zus het ideale medicijn is tegen eenzaamheid, schuld- of zelfs angstgevoelens en onzekerheid.

Advertentie

Lees hier meer over angst bij kinderen

4. Ze maken je kind avontuurlijker

Goed nieuws voor je benjamin: uit een Britse studie uit 2015 blijkt dat het jongste kind in een gezin vaak van zichzelf vindt dat hij het beste gevoel voor humor heeft, terwijl oudere broers en zussen zichzelf wat serieuzer vinden. Daarnaast staan de jongste kinderen vaak meer open voor nieuwe ervaringen en zijn ze avontuurlijker.

5. Ze maken je kind verantwoordelijker

Een jonger broertje of zusje hebben heeft trouwens ook de nodige voordelen. Oudste kinderen beschikken namelijk over meer verantwoordelijkheidsgevoel. Ook hechten ze vaak meer belang aan familiewaarden en loyaliteit, zegt Jeffrey Kluger, auteur van The sibling effect: What the bonds among brothers and sisters reveal about us.

6. Ze maken je kind socialer en empathischer

Maar ook het middelste kind heeft baat bij zijn positie in het gezin. Zo blijkt uit verschillende studies dat middelste kinderen vooral goed zijn in het sluiten van compromissen en onderhandelen. Daarnaast blijkt uit een studie uit 2010 dat middelste kinderen doorgaans erg sociaal en empathisch zijn. De reden hiervoor? Ze kunnen zich makkelijk inleven in zowel jongere als oudere mensen.

Advertentie

Lees ook: 12x zo help je je peuter bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden

7. Ze maken je kind gezonder

De hechte band die je kind met zijn broers of zussen heeft beïnvloedt ook zijn gezondheid. 46% van de mensen die werden ondervraagd voor de 2011 Edelman gezondheidsbarometer vindt dat hun vrienden en familie de grootste invloed hebben op hun manier van leven en de gezondheidskeuzes die ze maken. Die broers en zussen moeten dan dus wel een gezonde levensstijl hebben om elkaars gezondheid gunstig te beïnvloeden.

8. Ze zorgen ervoor dat je kind beter tegen stress kan

Vaak hebben kinderen zo’n goede band met hun broers of zussen dat ze ze als vrienden gaan beschouwen. Dat is positief: uit meerdere studies blijkt dat je stress tegengaat door tijd door te brengen met iemand die je graag ziet. Broers of zussen hebben nog een extra voordeel: ze zouden je kind al op jonge leeftijd kunnen beschermen tegen de negatieve effecten van stress.

9. Ze zorgen ervoor dat je kind langer leeft

Hechte relaties – zoals die met je broers of zussen – zijn al vaker gelinkt aan een langer leven. Uit een studie die werd gepubliceerd in het vaktijdschrift PLoS Medicine blijkt dat mensen met weinig sociale connecties een hoger sterfterisico hebben (zo’n 7,5 jaar vroeger dan het gemiddelde) dan mensen die wel sociale connecties hebben. Een mogelijke verklaring volgens de onderzoekers is dat je vrienden en familie je aanmoedigen om beter voor jezelf te zorgen als het niet zo goed gaat met je mentale of fysieke gezondheid.

Lees ook: Dit is waarom broers en zussen zo vaak ruzie maken

Bron: HLN.be – Beeld: Shutterstock