Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Ziek kind
door

Acute onverklaarbare gevallen van hepatitis bij kinderen: hier letten artsen nu extra op

In Nederland zijn sinds half maart vier jonge kinderen zo ziek geworden van een leverontsteking dat ze een levertransplantatie nodig hadden. Het RIVM en leverspecialisten roepen artsen daarom op om goed te letten op verdachte symptomen van hepatitis bij kinderen.

Advertentie

Wereldwijd duikt de aandoening aan de lever bij steeds meer kinderen op. Niet voor niets waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO afgelopen week al voor acute hepatitis. Zo zijn er in het Verenigd Koninkrijk tientallen jonge kinderen tussen de 2 en 5 jaar opgenomen met geelzucht, diarree, buikpijn en misselijkheid. Ook in Spanje, Denemarken en de VS zijn besmettingen van acute hepatitis gemeld.

Levertransplantatie

Hoeveel kinderen in Nederland op dit moment acute hepatitis hebben, is nog niet officieel bekend. UMC Groningen, het enige ziekenhuis in Nederland waar levertransplantaties bij kinderen worden gedaan, meldt dat er daar in totaal vier kinderen zijn behandeld, waarbij drie van hen een levertransplantatie moesten ondergaan. ‘Bij het tweede patiëntje dachten we al: dit is raar. Toen een week later nummer drie kwam, hebben we aan de bel getrokken’, vertelt chirurg Ruben de Kleine aan het AD. ‘Normaal gaat het om twee tot zes gevallen per jaar.’

Lees meer: Alles over de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een term voor ontsteking van de lever. De lever is een orgaan dat voedingsstoffen verwerkt, het bloed filtert en giftige stoffen onschadelijk maakt. Vaak is bij een ontsteking een specifiek hepatitisvirus (A, B, C, D of E) de boosdoener, maar dat lijkt nu niet het geval te zijn. Het is nog niet duidelijk wat de precieze oorzaak van de uitbraak is. Dit wordt nog onderzocht door de WHO.

Lees meer: Calamiteitenverlof: aan het werk als je kind ziek is?

Symptomen hepatitis

Er zijn verschillende symptomen bij een acute leverontsteking. Dit zijn voornamelijk griepachtige klachten zoals diarree, misselijkheid en buikpijn. Maar ook specifiekere klachten als geelzucht, stollingsproblemen en sufheid kunnen symptomen van hepatitis zijn. Het RIVM roept huis- en kinderartsen nu extra op om op te letten, als ze een kind onderzoeken dat ernstig ziek is.

Bron: AD, NOSBeeld: GettyImages

Advertentie

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu