Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Antidepressiva nemen tijdens de zwangerschap kan geen kwaad

Als je antidepressiva slikt tijdens je zwangerschap heeft dat geen schadelijke gevolgen voor je baby. Het is wel verstandig om als je antidepressiva gebruikt en zwanger wilt worden, te overleggen met je (huis)arts.

Advertentie

Lees ook: ‘Toen ik antidepressiva kreeg voorgeschreven, voelde het alsof ik faalde als moeder’

Kinderarts Noera Kieviet onderzocht honderden depressieve moeders en hun baby’s in het ziekenhuis OLVG in Amsterdam. In Nederland krijgt 1 op de 6 zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap of na de bevalling te maken met een depressie. Veel vrouwen laten zich hiervoor niet behandelen omdat ze bang zijn voor de gevolgen voor de baby. Maar dat is niet nodig: uit haar onderzoek bleek in 2016 dat er zo goed als geen risico bestaat voor aangeboren afwijkingen, complicaties bij de bevalling of voor de ontwikkeling van het kind.

Lees ook: Hoe herken je een zwangerschapsdepressie?

Wisselen van middel

De meeste antidepressiva kunnen tijdens de zwangerschap geen kwaad, vertelt ook huisarts Kimberley de Wit. Wel is het verstandig om als je antidepressiva gebruikt en zwanger wilt worden, langs de huisarts te gaan. ‘Soms kan het beter zijn om te switchen naar een ander middel. Sommige oude antidepressiva kunnen wel een iets verhoogde kans geven op een kind met bijvoorbeeld een aangeboren afwijking. Maar meestal krijgen jonge vrouwen niet zo’n zwaar middel, maar een ander antidepressivum.’

Zie ook: Dit doen zwangerschapshormonen met je lijf en humeur

Advertentie

Al zwanger

Ga je overstappen op een ander middel, dan kun je daar het beste zo vroeg mogelijk mee beginnen. Ben je al zwanger en gebruik je antidepressiva en je hebt nog niet met je huisarts overlegd, doe dat dan ook het liefst zo snel mogelijk.

Volledig stoppen?

Helemaal stoppen met antidepressiva wordt niet altijd niet aangeraden. Vaak kan het wel, maar het ligt heel erg aan de persoon en de situatie of dit wenselijk is. De Wit: ‘Je wilt natuurlijk dat elke zwangere zo min mogelijk medicijnen gebruikt. Maar een depressie is niet goed voor de zwangere en uiteindelijk ook niet voor de baby.’ Bovendien kun je niet ineens stoppen met het nemen van antidepressiva. Je moet langzaam steeds minder van het medicijn nemen.

Lees meer: Alles over postpartum depressie

Onrustige baby

De meeste baby’s blijken geen gevolgen te ondervinden van het antidepressiva gebruik van hun moeder. Wat eventueel wel kan, is dat de baby na de bevalling wat ontwenningsverschijnselen vertoont en dat uit zich in onrustig gedrag en kort slapen. Maar deze verschijnselen gaan snel over. Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben zelden last van ontwenningsverschijnselen.

Advertentie

Beeld: GettyImages – Bron: thuisarts.nl

Carin Röst

Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website