Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vader kind slechte slaper beter band
door

Onderzoek: vaders hebben betere band met slecht slapende baby's

Goed nieuws voor jonge vaders die 's nachts weinig slapen. Uit onderzoek blijkt dat baby's die 's nachts vaak wakker zijn beter gehecht zijn met hun vader dan baby's die wél doorslapen.

Advertentie

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Annemieke Witte, onderzoeker aan de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam. Witte onderzocht niet alleen de relatie tussen slaapkwaliteit en de band tussen vader en kind maar ook de rol van het knuffelhormoon oxytocine op het gedrag van de vader.

Lees meer: Alles over doorslapen

Verbazingwekkende uitkomst

Witte vroeg jonge ouders bij te houden hoe vaak en hoe lang hun kind wakker was in de nacht. De uitkomst van het onderzoek was verbazingwekkend: kinderen van drie maanden die ’s nachts vaker en langer wakker waren, blijken een betere gehechtheidsrelatie met hun vader te hebben ten opzichte van baby’s die wel doorsliepen.

Kijk hier voor meer tips als je kind om welke reden dan ook niet wil slapen

Advertentie

Vader springt in

Een onverwachtse bevinding, aldus Witte. ‘We denken dat dit komt doordat een kind dat slecht slaapt voor stress zorgt bij de moeder. De vader springt dan in om de druk op de moeder te verlagen. Als de vader ’s nachts vaker naar het kind toegaat en dit op een goede manier doet, wordt vermoedelijk de kwaliteit van de gehechtheidsrelatie tussen vader en kind beter.’

Lees ook: Slaapschema baby per maand

Band verbeteren

Het knuffelhormoon oxytocine kan volgens wetenschappers een rol spelen tussen vader en kind. Tijdens een onderzoek gaven de wetenschappers zeventig vaders het hormoon oxytocine via een neusspray. Bij vaders met weinig tot geen nare jeugdervaringen veranderde er weinig in hun gedrag. Bij vaders met meer nare jeugdervaringen werd wél iets opvallends ontdekt. Zij reageerden na gebruik minder gevoelig op de huilgeluiden van hun kind.

Toch moet er voorzichtig worden omgegaan met het hormoon, vertelt Witte: ‘Ondanks dat het kan zorgen voor minder gevoelens van angst en stress bij huilgeluiden, kan het in sommige gevallen averechts werken’.

Meer lezen: Dit is waarom het belangrijk is dat je kind op tijd naar bed

Advertentie
Bron: AdvalvasBeeld: GettyImages

Danique Beijer

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu