Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is de reden dat waarom je moedermelk soms oranje of groenig is

Denk je als nieuwbakken moeder dat je moedermelk een romige witte kleur heeft? Ha, dan ben je vast verbaasd om te zien dat je melk soms een blauwe, groene of zelfs oranje ondertoon heeft. Hoe komt het dat de kleur soms afwijkt?

Advertentie

Moedermelk is moedermelk, zou je misschien zeggen. Maar nee: het verandert steeds van samenstelling. Je kunt moedermelk indelen in drie soorten. De eerste melk die uit je borsten komt, heet colostrum. Deze melk is dikker en heeft een gele of zelfs oranje kleur. Na het colostrum volgt de overgangsmelk. Deze melk komt de eerste twee weken na de geboorte van je kind uit je borsten. Na die twee weken wordt gesproken van rijpe moedermelk. Nu denk je misschien: oké, maar daarna is de kleur toch altijd hetzelfde? Dat zal je verrassen. Moedermelk kan vaak van kleur verschillen en dat heeft te maken met het eten dat je binnenkrijgt.

(Gekke) kleur moedermelk

Zo kan het voorkomen dat je moedermelk de volgende ondertoon heeft.

 1. Blauw of transparant

  Blauwe moedermelk of melk dat transparant is, is vaak de voormelk die uit je borst komt als je net begint met voeden.

 2. Groenig

  Schrik niet als je moedermelk opeens een groenige kleur heeft. Wat je eet, heeft invloed op de kleur van de melk. Misschien heb je wel een groene smoothie gedronken, of iets gegeten met spinazie of boerenkool.

  Advertentie
 3. Geel of oranje

  Gelige of oranje moedermelk komt vaak door de stof bètacaroteen. Groenten als wortel en zoete aardappel zijn hier rijk aan en geeft de kleur van je melk dus een gele tint.

 4. Roze of rood

  Rode of roze moedermelk? Ja, zelfs dat komt voor. Bijvoorbeeld als je rode kool of bieten hebt gegeten? Een andere mogelijkheid is dat er een klein beetje bloed in de moedermelk is gekomen. Maak je niet direct zorgen, misschien is er een haarvaatje in je melkkanaal gesprongen. Vaak gaat dit met een paar dagen vanzelf over. Als dit niet het geval is, neem dan contact op met een lactatiekundige.

Als de melk afwijkt van de standaard wit-gele kleur weet je vanaf nu dat dit waarschijnlijk komt door iets wat je daarvoor hebt gegeten. Als moeder maak je ‘melk op maat’ voor je baby. De samenstelling, smaak en kleur verandert voortdurend, afgestemd op wat jouw baby nodig heeft. Knap staaltje van moeder natuur, niet?

Lees ook: 10x misverstanden over borstvoeding

Beeld: Shutterstock