Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Dit is waarom zwangere vrouwen extra aantrekkelijk zijn voor muggen

Zwanger zijn in de zomer kan best pittig zijn. Klamme nachten, weinig slaap en dan komt daar ook nog eens bij dat muggen dol zijn op zwangere vrouwen. Oneerlijk! Hoe zit dat precies?

Advertentie

Ben jij zwanger en zit je ’s ochtends onder de rode, jeukende bultjes terwijl jouw partner of kinderen gespaard zijn gebleven? Dat komt omdat muggen een voorkeur hebben voor zwangere vrouwen.

Lees ook: Zo voorkom je een muggenbeet (of zo verzacht je de jeuk als je geprikt bent)

Onweerstaanbaar

Brits onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen dubbel zo vaak last hebben van muggenbulten dan niet zwangere vrouwen. Dit heeft te maken met een hogere lichaamstemperatuur, meer transpiratie en een veranderende lichaamsgeur. Daarnaast haalt een zwangere vrouw sneller adem waardoor je meer kooldioxide uitstoot. Dit alles maakt je onweerstaanbaar voor muggen.

Ook interessant: Geen kleine bultjes, maar grote rode vlekken? Misschien reageert je kind allergisch op muggenbeten

Gevaarlijke muggen

Het onderzoek werd uitgevoerd met malariamuggen, maar geldt naar alle waarschijnlijk ook voor andere muggen. Gelukkig zijn de muggen in Nederland en België ongevaarlijk. In een aantal niet-Europese landen zijn er wel gevaarlijke muggen. Ze kunnen verschillende ziektes overbrengen, zoals: malaria, dengue, chikungunya, gele koorts, Japanse encefalitis en zika. Deze ziektes kunnen zowel voor een zwangere vrouw als voor een ongeboren kind gevaarlijk zijn.

Advertentie

Lees meer: Bereid je goed voor als je reist naar een land waar de malariamug voorkomt

Anti-mug maatregelen voor volwassenen en kinderen

Je kunt een muggensteek niet helemaal voorkomen, maar met deze maatregelen kom je een heel eind.

 1. Draag bedekkende kleding
  Mocht het niet te warm zijn in de nacht, draag dan bedekkende kleding. Ga voor ruimvallende kleding, aangezien muggen dwars door dunne broeken en sokken kunnen prikken.
 2. Gebruik consequent een anti-muggenmiddel
  Smeer de onbedekte huid in met een anti-muggenmiddel dat DEET bevat. Let wel op welke concentratie je gebruikt. Uit voorzorg wordt geadviseerd de blootstelling tijdens de zwangerschap zo laag mogelijk te houden. DEET wordt tot 17% door de huid geabsorbeerd en passeert de placenta. Bij kinderen tot twee maanden mag je DEET wel op de kleding of het beddengoed gebruiken (doe het op een plek waar ze niet bij kunnen met hun handjes), maar niet op de huid spuiten. Controleer altijd de bijsluiter voor gebruik. (Bron: Lareb)
 3. Klamboe
  Slaap onder een geïmpregneerde klamboe. Let op: kleine kinderen kunnen dit beter niet doen in verband met veiligheid (verstrikking/verstikking).
 4. Ventilator of airco
  Houd ’s nachts zachtjes een ventilator of airco aan. Of zet de ramen tegen elkaar open. Muggen houden niet van tocht en kou.
 5. Gebruik geen parfum
  En deodorant of aftershave met een sterke geur kun je ook beter laten staan.
 6. Citroenlucht
  Muggen lijken er niet van te houden. Je kunt producten krijgen die een citroengeur verspreiden, al wordt de werking van deze producten wel eens in twijfel getrokken en is het effect van korte duur. 
 7. Stickers plakken
  Er zijn ook stickers verkrijgbaar die gedrenkt zijn in eucalyptus en citronella. Je plakt ze op de slaapzak of het bed van je kind.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Gezondheid.be, NCBIBeeld: GettyImages

Advertentie