Doodgeboren kindje inschrijven in persoonsregister vanaf februari 2019 mogelijk
door

Doodgeboren kindje inschrijven in persoonsregister vanaf februari 2019 mogelijk

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP). Hierdoor wordt het eindelijk mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen en op die manier bestaansrecht te geven.

Het initiatief voor deze wetswijziging werd opgezet door moeder Natasja Geyteman en journalist Roos Schlikker. Zij lieten in 2016 al ruim 82 duizend mensen de petitie ondertekenen en kregen destijds in een gesprek met oud-ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) de toezegging dat er gehoor gegeven zou worden aan de oproep. In oktober stemde de Tweede Kamer in met de wetswijziging en nu is ook de Eerste Kamer akkoord. Naar alle waarschijnlijkheid zal de nieuwe wet vanaf 3 februari 2019 in werking treden.

Nadrukkelijke wens

Nu de wet door de Eerste Kamer is, komt er een eind aan de jarenlange strijd van een grote groep ouders. Het kunnen registreren van doodgeboren kinderen was voor velen van hen een nadrukkelijke wens. Tot nog toe is het zo dat ouders na een zwangerschap van 24 weken of meer wel geacht worden om aangifte te doen van hun overleden kinderen, maar vervolgens worden de kinderen niet opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Zij krijgen geen geboorteakte, maar een afwijkende akte (akte van levenloos geboren kind). Veel ouders ervaren dat als een emotioneel gemis, omdat hierdoor hun kinderen op papier nooit ‘bestaan’ hebben. Ook komen zij niet in aanmerking voor bijvoorbeeld een uitvaartverzekering.

Verzoek

Volgens het CBS worden in Nederland jaarlijks ongeveer vijfhonderd kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Het kabinet verwacht dat de helft van die groep ouders hun kind wil laten registreren in de BRP. Van de dertigduizend miskramen (tot twintig weken) schat het kabinet dat ongeveer driehonderd keer een verzoek tot inschrijving zal worden gedaan.

Bron: AD Beeld: Shutterstock