Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Doodgeboren kindje inschrijven in persoonsregister: zo werkt het

Afgelopen december stemde na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer in met de wijziging van de Wet Basisregistratie personen (BRP). Hierdoor is het eindelijk mogelijk om levenloos geboren kinderen in de basisregistratie op te nemen en op die manier bestaansrecht te geven.

Het initiatief voor deze wetswijziging werd opgezet door moeder Natasja Geyteman en journalist Roos Schlikker. Zij lieten in 2016 al ruim 82 duizend mensen de petitie ondertekenen en kregen destijds in een gesprek met oud-ministers Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) de toezegging dat er gehoor gegeven zou worden aan de oproep. In oktober 2018 stemde de Tweede Kamer in met de wetswijziging en vervolgens ging in december ook de Eerste Kamer akkoord. Vanaf 3 februari 2019 treedt de nieuwe wet in werking.

Advertentie

Terugwerkende kracht

De nieuwe wet werkt met terugwerkende kracht, dus ook kinderen die jaren geleden levenloos ter wereld kwamen, kunnen alsnog worden ingeschreven. Als ouders een ‘akte van geboorte (levenloos)’ overleggen, wordt het kind alsnog in de basisregistratie personen van de overheid opgenomen. Die akte kan indien nodig nu ook nog achteraf worden opgemaakt. Dat alles moet gebeuren in de gemeente waar het kind werd geboren. Enige voorwaarde is dat de geboorte wel in Nederland moet zijn geweest en dat de ouders nog op enig moment na 1994 in Nederland moeten hebben gewoond.

Nadrukkelijke wens

Met deze wetwijziging komt er een eind aan de jarenlange strijd van een grote groep ouders. Het kunnen registreren van doodgeboren kinderen was voor velen van hen een nadrukkelijke wens. Tot voor kort was het zo dat ouders na een zwangerschap van 24 weken of meer wel geacht werden om aangifte te doen van hun overleden kinderen, maar vervolgens werden de kinderen niet opgenomen in de registers van de burgerlijke stand. Zij kregen geen geboorteakte, maar een afwijkende akte (akte van levenloos geboren kind). Veel ouders ervaren dat als een emotioneel gemis, omdat hierdoor hun kinderen op papier nooit ‘bestaan’ hebben. Ook kwamen zij niet in aanmerking voor bijvoorbeeld een uitvaartverzekering.

Verzoek

Volgens het CBS worden in Nederland jaarlijks ongeveer vijfhonderd kinderen doodgeboren na een zwangerschap van 24 weken of meer. Het kabinet verwacht dat de helft van die groep ouders hun kind wil laten registreren in de BRP. Van de dertigduizend miskramen (tot twintig weken) schat het kabinet dat ongeveer driehonderd keer een verzoek tot inschrijving zal worden gedaan.

Bron: AD Beeld: Shutterstock