Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

14x interessante weetjes als je een baby krijgt in 2021

Ben je zwanger of hoop je in 2021 een baby te krijgen? Dan wordt je kind niet alleen geboren in een bijzondere tijd - namelijk tijdens of vlak na de coronacrisis - maar zijn er ook nog andere dingen waar hij mee te maken krijgt die typisch zijn voor iedereen die in 2021 geboren wordt. Hier 14 interessante en soms best grappige weetjes.

 1. Generatie Alpha

  Wordt jouw kind geboren in 2021, dan behoort hij of zij automatisch tot generatie Alpha. Deze generatie (geboren na 2010) zal opgroeien met de meest geavanceerde technologieën en ontwikkelingen. Al vanaf kleins af aan swipen ze erop los en leren ze van alles en nog wat met behulp van ‘slim speelgoed’ en het ‘Internet of Toys’.

  Lees ook: Hoe veilig zijn ‘connected toys’, die verbonden zijn met het internet?

 2. Milieubewust

  Opwarming van de aarde stelt de toekomstige generaties voor grote uitdagingen. Dat betekent dat iedereen die in 2021 wordt geboren te maken krijgt met alarmerende veranderingen, zoals extreme hitte, diersoorten die verdwijnen en luchtvervuiling. Genoeg reden dus om je kind milieubewust op te laten groeien (en zelf het goede voorbeeld te geven!).

 3. VR in de klas

  Kinderen uit 2021 zullen genieten van talloze technologische ontwikkelingen. Zo zal virtual reality een enorme impact hebben op het onderwijs. Ook zal het niet lang meer duren of interactieve klaslokalen worden werkelijkheid.

 4. Wereldburgers?

  Moderne ouders reizen (en werken) de hele wereld over. Daardoor leert je kind al op jonge leeftijd nieuwe plaatsen en culturen kennen. Hoewel je baby zich later misschien niet al zijn buitenlandse avonturen meer herinnert, zijn deskundigen het erover eens dat het goed is om je kind bloot te stellen aan nieuwe mensen, prikkels en omgevingen. Door corona is hier nu een dikke, vette streep door gezet, maar met een beetje geluk kan je straks met je kind een mooie reis maken.

 5. Geboorteverlof

  Het verlof voor de partner van de moeder is in 2020 (gelukkig!) flink uitgebreid. In 2019 gingen we al van twee dagen naar vijf dagen. Sinds halverwege 2020 zijn de verlofmogelijkheden voor partners na de komst van een baby nog verder uitgebreid: tot maximaal zes weken. Grote kans dus dat je partner vanaf de geboorte automatisch (veel) meer betrokken is bij jullie kind dan voorheen het geval zou zijn. Lees hier alles over het partnerverlof.

 6. Schermtijd

  Tabletten, telefoons en computers zijn een geïntegreerd onderdeel van ons leven, dus baby’s uit 2021 groeien op tussen de schermen. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Zoek de balans en check wat experts zeggen: hoeveel schermtijd is oké?

 7. Babypret

  Bumba, K3, Nijntje, PAW Patrol, Frozen: sommige idolen blijven, anderen verdwijnen weer. Grote kans dat je baby uit 2020 straks idolen en favoriete tekenfilmkarakters zal hebben, waar je nu nog nooit van gehoord hebt.

 8. Influencers

  Volgens onderzoek zullen mensen in 2021 meer dan 2,6 uur per dag online doorbrengen en 2,7 uur per dag tv kijken. Grote kans dus dat influencers ook invloed gaan hebben op het leven van jouw kind.

  Tip! Mediapedagoog Frederike Lems legt uit wat slim is qua digitaal opvoeden

 9. Mondkapjes en afstand houden

  We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken en de vraag is hoe lang de coronacrisis nog blijft duren. Maar wordt jouw baby in 2021 geboren, dan is de kans helaas groot dat de kraamtijd er anders aan toegaat dan je je misschien had voorgesteld. Dat betekent: minder kraamvisite of zelfs alleen raamvisite, geen knuffels en kussen als je wordt gefeliciteerd en maar een ouder mee naar het consultatiebureau. Niet leuk misschien, maar je kind kan later wel zeggen dat hij in een heel bijzondere tijd is geboren.

  Tip! 20x mooie babynamen voor kinderen die worden geboren tijdens de coronacrisis

 1. Privacy

  Big data is een krachtig hulpmiddel geworden, maar dat brengt ook risico’s met zich mee. Zo werden de gegevens van 87 miljoen Facebook gebruikers in het verleden al zonder toestemming gedeeld. Dus voor nieuwe ouders in 2021 geldt: intieme foto’s van je kind delen op social media: bezint eer ge begint.

 2. Geboortefilm (streamen)

  Ook rond bevallingen zijn er steeds nieuwe trends. Zo zie je dat video’s langzaam foto’s vervangen en geboortefilms steeds populairder worden. En ze zijn er echt: moeders die hun bevalling livestreamen op YouTube. Al over nagedacht of/hoe jij je bevalling in beeld wilt brengen?

 3. Wereldwonder

  Al sinds de jaren 60 neemt de bevolkingsgroei af. Nu is elke baby natuurlijk een klein wonder, maar toekomstige baby’s al helemaal.

  Lees ook: Kinderbijslag 2020: hier heb je recht op

 4. Wereldverbeteraar

  Wereldwijd speelt er van alles: van aanhoudende spanningen op diverse plekken, conflicten tussen China en de VS, en natuurlijk Brexit. Beschouw het als kansen voor je kind. Misschien groeit hij wel op met het doel de wereld te verbeteren.

 5. Het jaar van de os

  Volgens de Chinese horoscoop is 2021 het jaar van de Os. De Os is evenwichtig, geduldig, behoudend en standvastig. Je kind zal waarschijnlijk een harde en toegewijde werker worden met een ordelijke en vastberaden manier van handelen. Als kind houden Ossen van leren, lezen en tijd in hun eentje doorbrengen. Ze kunnen al op jonge leeftijd erg volwassen lijken, maar af en toe ook een fikse driftbui krijgen. Let wel: het Chinese Nieuwjaar begint in februari, dus wordt jouw kind in januari geboren dan is het nog een Rat.

Lees ook: Dit zegt het Chinese sterrenbeeld van je kind over zijn persoonlijkheid

Beeld: Shutterstock