Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Eén op de tien vrouwen heeft endometriose, dit moet je erover weten

Er is steeds meer aandacht voor de ziekte endometriose. Zo komt de Franse regering met een nationaal actieplan en vertellen meer bekende Nederlanders over hun ervaring met de ziekte. Maar wat houdt het precies in? En hoe weet je of jij hier last van hebt?

Advertentie

De ziekte endometriose komt vaker voor dan je denkt, maar liefst één op de tien vrouwen heeft er last van. De ziekte kan leiden tot extreme pijn en onvruchtbaarheid. De afgelopen tijd kwam de ziekte veel in het nieuws, naar aanleiding van de Franse investeringen riep de Nederlandse Endometriose Stichting in een open brief de Tweede Kamer begin 2022 op meer geld beschikbaar te maken voor onderzoek en voorlichting.

Onderschatte ziekte

BN’er Birgit Schuurman wijdde een paar maanden geleden een post over de ziekte op haar Instagramaccount. Hierin vertelt zij dat het een tijdje duurde voordat haar verhaal serieus werd genomen. Onderzoeksplatform Pointer sprak gynaecoloog Maddy Smeets van Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag, zij zegt dat de ziekte enorm wordt onderschat. ‘Een half miljoen Nederlandse vrouwen heeft endometriose en daarvan heeft 10 procent ook nog eens een heel ernstige diepe vorm die voor orgaanschade kan zorgen.’

Lees meer: Endometriose en zwanger worden

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (ook wel het endometrium genoemd), zich buiten de baarmoederholte bevindt. Bij endometriose bevindt dit weefsel zich bijvoorbeeld op de eierstokken, eileiders, buikvlies en de darmen. Deze plekken buiten de baarmoeder noem je endometriosehaarden.

Advertentie

Veel vrouwen met endometriose ervaren heftige menstruatiepijn. Anderen hebben nauwelijks klachten en ontdekken de ziekte pas als het niet lukt om zwanger te worden. Deze klachten komen veel voor bij vrouwen met endometriose:

  • Heftige menstruatiepijn
  • Pijn in de onderbuik
  • Pijn bij ontlasten of urineren (tijdens de menstruatie)
  • Pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap
  • Abnormaal bloedverlies
  • Moeheid
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Lees ook: Waarom word ik niet zwanger?

Ziekte van de hele samenleving

‘Endometriose is een ziekte van onze hele samenleving’, zei de Franse president Macron bij de bekendmaking van het plan. Vrouwen die lijden aan endometriose worden belemmerd als ze willen studeren, werken of sporten. De ziekte veroorzaakt pijn en maakt invalide. Het is de belangrijkste oorzaak van onvruchtbaarheid bij vrouwen’, meldt de NOS.

Wat kun jij doen?

Heb je het vermoeden dat je klachten hebt die passen bij endometriose? Je kunt voor onderzoek hiernaar een afspraak bij je huisarts maken of je laten verwijzen naar een gynaecoloog of vruchtbaarheidscentrum voor verder onderzoek.

Beeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Meegroei rompertje

Meegroei rompertje

Verkrijgbaar vanaf maat 44
Vind je hier