Voor oudersPersoonlijke verhalen

Yara is ongewenst kinderloos: 'Als ik hoor over vrouwen die hetzelfde ervaren maakt dat het lichter'

Angeliek de Jonge
Angeliek de Jonge
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

Op Instagram (@Yaramairin) biedt Janson met perfect gestylede foto's duizenden mensen de mogelijkheid om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. Maar niemands leven is écht volmaakt. Dat blijkt wel als Janson -inwoner van Veenendaal - vier maanden geleden een filmpje deelt over haar niet vervulde kinderwens.

,,Mensen stuurden me: 'Jij hebt zo'n fijn leven, het lijkt me zo relaxed om jou te zijn.' Maar ik kamp al mijn hele leven met maagdarmklachten en daar komt bovenop dat ik na jaren anticonceptie nu al twee jaar niet ongesteld ben."

Yara Janson met haar partner Yara Janson
Yara Janson
Lees verder onder de advertentie

In 2021 liet ze haar implanon, een anticonceptiestaafje dat hormonen afgeeft in de bloedbanen in je arm, verwijderen. Dat deed ze omdat ze wilde weten hoe het is zonder die extra hormonen in haar lichaam. Maar ze deed het óók met een kinderwens in haar achterhoofd. ,,Door de implanon werd ik vijf jaar lang niet ongesteld. Ik vroeg me af: werkt mijn lichaam nog?"

Lees ook: Stoppen met anticonceptie om zwanger te worden

'Kans dat het nu gebeurt, is nihil'

Een halfjaar na het verwijderen wordt ze nóg niet ongesteld. Janson begint zich zorgen te maken en gaat naar de huisarts, die haar vertelt dat dit vaker voorkomt. Een jaar daarna besluit Janson nog eens naar de huisarts te gaan. Dan krijgt ze een doorverwijzing voor de vruchtbaarheidskliniek.

Lees verder onder de advertentie

Verhaal gaat verder onder de foto.

‘De kinderwens was er al, maar sinds we naar de kliniek zijn geweest - inmiddels vier maanden geleden - is het een actieve wens geworden’ Yara Janson
Yara Janson

Daar ondergaat ze een echo en laat ze bloedprikken. De uitslag gaf precies aan waar ze al die tijd al bang voor was: ,,Ik hoopte tot die tijd dat het aan de implanon te wijten was en dat ik toch spontaan zwanger werd als ik het los zou laten. Maar de fertiliteitsarts bevestigde mijn angst: de kans dat het op dit moment gebeurt, is nihil."

Lees verder onder de advertentie

Haar kinderwens was inmiddels flink toegenomen. ,,Omdat ik er zoveel over na moest denken, weet ik heel zeker dat ik het nu wil. De wens was er al, maar sinds we naar de kliniek zijn geweest - inmiddels vier maanden geleden - is het een actieve wens geworden. Dat het niet eens zin zou hebben om het te proberen, is een klap in mijn gezicht."

Lees ook: 7 veelgestelde vragen over hulp bij zwanger worden

Spannende dag

,,Vandaag is een superspannende dag voor ons, we gaan namelijk naar de vruchtbaarheidskliniek", zegt Janson in een filmpje op haar Instagramkanaal. ,,Waarom ik dit deel, is omdat het soms best wel alleen kan voelen." Ze kijkt gespannen de lens in. Het is niet niks om zoiets online te delen.

Lees verder onder de advertentie

Bekijk het filmpje hieronder. Verhaal gaat verder onder de post.

Maar ze is de vraag naar een kind zat en wil openheid geven. ,,Ik deelde beelden van ons huis en dan vroegen mensen wat de babykamer werd. Daardoor had ik een tijd geen plezier meer in het delen op sociale media."

Lees verder onder de advertentie

Ik heb liever minder volgers maar oprechte mensen die iets aan mijn content hebben en waarmee ik echt verbind

Yara Janson

Ze besluit een realistischer inkijkje te geven. ,,Het beeld dat ik schetste, klopt niet met hoe mijn leven er in werkelijkheid uitziet. Door te delen over de mooie én minder mooie kanten heb ik het plezier weer teruggevonden. Ik hoef het helemaal niet mooier te maken dan het is. Dan hoeven mensen zulke vragen, als over de babykamer, ook niet meer te stellen."

Ene na de andere zwangerschapsaankondiging

Niet alle volgers kunnen haar eerlijke verhaal waarderen, maar dat is dan maar zo, zegt ze. ,,Misschien vinden ze het gezeik of vinden ze het onderwerp niks, sommigen houden niet van negativiteit. Ik heb liever minder volgers maar oprechte mensen die iets aan mijn content hebben en waarmee ik echt verbind."

Als ik hoor over vrouwen die hetzelfde ervaren als ik dan maakt dat het lichter

Yara Janson

Daarnaast hoopt ze het onderwerp voor andere mensen minder zwaar te maken door zelf haar hoofd boven het maaiveld uit te steken. ,,Ik praat graag met andere vrouwen die met hetzelfde probleem kampen. Dat helpt voor hen en voor mij, want dan voel je je minder gek."

Lees verder onder de advertentie

Janson zit nu midden in een fase waarin de ene na de andere zwangerschapsaankondiging volgt. ,,Natuurlijk gun ik het iedereen heel erg, maar ergens is het ook lastig. Als ik dan hoor over vrouwen die hetzelfde ervaren als ik dan maakt dat het lichter."

‘In mijn omgeving kan ik heel open en eerlijk over onze onvervulde kinderwens praten. Uit de berichten die ik krijg, begrijp ik dat lang niet iedereen dit heeft’ Yara Janson
Yara Janson

Tientallen berichten

Die ervaringen hoort ze veel. Na een post over haar weg naar het vervullen van de kinderwens krijgt ze tientallen berichtjes. Heel positieve, waarin mensen hun verhaal vertellen of haar bedanken. Als ik dan hoor over vrouwen die hetzelfde ervaren als ik dan maakt dat het lichter." Of mannen sturen berichten dat zij in hetzelfde traject zitten met hun vriendin of vrouw.

Lees verder onder de advertentie

Maar helaas ook negatieve. 'Denk je nou echt dat je man bij je blijft als je onvruchtbaar blijkt te zijn?', was voor Janson een van de pijnlijkste. ,,Ik voelde me daar heel naar over, want ergens triggert het me: ik wil mijn man geen kinderen ontnemen. Dat gevoel heb ik gedeeld en dat hielp. Zo'n reactie van iemand slaat nergens op, dat weet je ergens wel, maar als anderen het ook zeggen dan kun je het makkelijker in perspectief plaatsen."

Soms kun jij je vraag net wat anders insteken waardoor het een stuk minder pijnlijk is

Yara Janson

Janson heeft geluk met haar omgeving, zegt ze. Daardoor kan ze de reacties online wel aan. ,,In mijn omgeving kan ik heel open en eerlijk over onze onvervulde kinderwens praten. Uit de berichten die ik krijg, begrijp ik dat lang niet iedereen dit heeft. Ik hoop dat mensen door mijn posts inzien dat ze zich niet hoeven te schamen. Ze mogen er altijd met mij over praten."

Lees ook: Dit zijn mogelijke redenen waarom zwanger worden niet lukt

Lees verder onder de advertentie

Bewustwording kan geen kwaad

Zij was ook bang voor de reacties, maar het viel haar alles mee. ,,Wat zullen mensen ervan vinden? Maar de positieve reacties voeren verreweg de boventoon."

Verhaal gaat verder onder de foto.

Yara: ‘Een heel klein beetje bewustwording kan geen kwaad. Soms kun jij je vraag net wat anders insteken waardoor het een stuk minder pijnlijk is’ Yara Janson
Yara Janson
Lees verder onder de advertentie

Trouwen, een huis kopen en dertig worden. Het hoeft niet te betekenen dat mensen kinderen willen óf kunnen krijgen, zegt Janson. ,,Een heel klein beetje bewustwording hierover kan geen kwaad. Soms kun jij je vraag net wat anders insteken waardoor het een stuk minder pijnlijk is."

Janson wacht gespannen tot haar vervolgafspraak in de fertiliteitskliniek. Ze gaan dan op zoek naar de oorzaak en vooral de oplossing. Tot die tijd is het een kwestie van afwachten en geduld hebben. ,,Maar geduld heb ik niet. Vooral het stukje onwetendheid is lastig."