Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwanger donuts

Embryo kleiner als zwangere vrouw veel ultrabewerkt voedsel eet: 'Effect vergelijkbaar met roken'

Vrouwen die veel ultrabewerkt voedsel eten voor en tijdens de zwangerschap krijgen kleinere embryo’s. Volgens wetenschappers is het effect zelfs vergelijkbaar met roken. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

Advertentie

Lees meer: Wat mag je eten als je zwanger bent?

Wat is ultabewerkt voedsel?

Ultrabewerkt voedsel bestaat (bijna) volledig uit stoffen die via een chemische manier gecreëerd worden. Denk aan verpakte en lang houdbare producten zoals zoete en zoute snacks, koeken, frisdranken maar ook witbrood. 60 tot 80 procent van de producten in de supermarkt is ultrabewerkt.

Zorgen

Wetenschappers maken zich al langer zorgen om ultrabewerkt voedsel. Uit eerder onderzoek blijkt dat het eten van veel fabrieksvoedsel de kans op ziektes zoals darmkanker, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs overlijden vergroot.

Het nieuwe onderzoek wijst uit dat dit voedsel niet alleen onezond is voor aanstaande moeders, maar ook voor ongeboren baby’s.

Advertentie

700 zwangerschappen

Onderzoekers volgden in totaal 700 zwangerschappen. De vrouwen gaven aan de hand van een vragenlijst aan wat ze aten voor en tijdens de zwangerschap. De onderzoekers hielden de groei van de embryo’s en het gewicht van de baby’s van hoofd tot romp bij. Het eten van ultrabewerkt voedsel bleek een significant effect te hebben op de embryo.

Verminderde groei van embryo

‘Dan zie je dat er meerdere vrouwen zijn die veel ultrabewerkt voedsel eten en die hebben allemaal een wat kleiner embryo’, zegt Lenie van Rossem, voedingskundige en epidemioloog bij het Erasmus MC. ‘En je ziet dat bij vrouwen die minder ultrabewerkt voedsel eten het embryo gemiddeld wat groter is.’

Van Rossem concludeert dat het eten van ultrabewerkt voedsel in verband kan worden gebracht met een groeiachterstand bij ongeboren baby’s. ‘Dat je het zo vroeg in het leven kunt zien, daar schrok ik van.’

Meer weten? Dit zijn superfoods voor zwangere vrouwen

Advertentie

Andere invloeden

Uiteraard zijn er, naar ultrabewerkt voedsel, meer factoren die van invloed kunnen zijn op de groei van een embryo. Daarom is de data van de 700 zwangere vrouwen gecorrigeerd met in achtnemening van die factoren. ‘We dachten, is het nou echt dat ultrabewerkte voedsel dat zo’n groot effect heeft op het ongeboren kind?’, aldus Van Rossem.

‘Vrouwen die ongezonder eten, roken en drinken ook vaker en hebben minder gezondheidskennis. Daar hebben we rekening mee gehouden en we zagen nog steeds dat het effect van ultrabewerkte voeding op het embryo bleef staan’, zegt Van Rossum.

Vergelijkbaar met roken

Het effect van ultrabewerkt voedsel is volgens de onderzoeker vergelijkbaar met het effect van roken op een ongeboren baby. ‘We hebben ook gekeken wat roken doet met het embryo. We weten dat vrouwen die roken ook een kleiner embryo hebben en we zien dat het effect van ultrabewerkt voedsel in die richting komt. Ik denk dat het goed is dat zwangere vrouwen zich realiseren dat zij al heel vroeg in de zwangerschap invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid van hun kind.’

Lees ook: Waarom extra vitamine C zo belangrijk is als je zwanger bent

Verder onderzoek nodig

Om erachter te komen waarom het embryo niet goed genoeg groeit is er verder onderzoek nodig. ‘We weten nog steeds niet precies welk aspect van ultrabewerkte voeding zorgt voor het effect op de groei van het embryo’, zegt Van Rossem. ‘Maar we zien consistente gezondheidseffecten, dus er is echt wel iets aan de hand.’

Bron: EenVandaagBeeld: GettyImages

Ouders van Nu product – Baby Scheurkalender

Baby Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu