Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Geef je borstvoeding? Om deze belangrijke redenen wordt je baby 's nachts wakker

Geef je borstvoeding en wordt jouw baby wel erg vaak wakker om aan de borst te drinken? Dat is niet zomaar! Daar heeft je kind goede redenen voor. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Advertentie

Zou het ouderschap niet veel makkelijker zijn als baby’s niet in de nacht wakker werden met honger? Vast wel! Maar er zijn een aantal goede redenen waarom je kind om melk vraagt.

Ook interessant: Getest: draadloze Elvie kolf – is ie echt het geld waard?

 1. Melkproductie gaat omhoog
  Baby’s zijn slimmer dan je denkt. In de nacht gaat het hormoon prolactine (het stofje dat de melkproductie bevordert) bij jou omhoog. Dit zorgt ervoor dat er meer borstvoeding wordt aangemaakt. Daarnaast is moedermelk in de nacht vetter, dit is goed voor het ontwikkelen van de hersenen. Jouw baby heeft al snel door dat wakker worden op dit tijdstip voor hem erg gunstig is.
 2. Je baby wordt – uiteindelijk – een betere slaper
  Lastig om te geloven als je elke nacht wordt onderbroken in je slaap, maar borstvoeding die ’s nachts wordt aangemaakt zorgt voor een betere én diepere slaap. Dit komt door het bekende stofje melatonine. Baby’s maken dit stofje zelf nog niet aan. Daarom is in slaap vallen – en blijven – nog geen gemakkelijke opgave voor kinderen. Maar waar zit wel veel melatonine in? Juist ja, borstvoeding! Het slaaphormoon komt via de borstvoeding bij jouw baby terecht en zorgt ervoor dat hij uiteindelijk langer achter elkaar doorslaapt.

  Tip! Met een voedingskussen maak je het jezelf comfortabel tijdens een nachtvoeding

 3. Er wordt een gelukshormoon aangemaakt
  Naast melatonine zit er ook tryptofaan in borstmelk. Dit stofje zorgt voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Melatonine zorgt er kort gezegd voor dat je slaperig wordt ’s avonds en serotonine zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. Erg belangrijk voor kinderen.
 4. Stabiele melkproductie
  Door borstvoeding te geven in de nacht, blijft de melkproductie stabiel. Moeders die ’s nachts doorvoeden geven hierdoor vaak een langere periode borstvoeding aan hun kind. Bij borstvoeding geldt het vraag-en-aanbodprincipe. Hoe vaker de borsten leeg worden gedronken in 24 uur, hoe meer melk er uiteindelijk wordt geproduceerd.
 5. Je slaapt zélf ook beter
  Geloof het of niet: het geven van borstvoeding helpt jou aan meer slaap. Ja, je leest het goed. Moeders die borstvoeding geven in de nacht slapen zelf ook langer en dieper. Dit komt door het stofje oxytocine, beter bekend als het ‘liefdeshormoon’. Dit hormoon helpt om beter te slapen, laat je beter voelen én verkleint ook nog eens de kans op een postpartum depressie. Fijn!

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Advertentie

Lees ook:
Alles over borstvoeding
Moedermelk bewaren en opwarmen
Toeschietreflex opwekken: hoe doe je dat?

Bron: Motherly – Beeld: GettyImages