Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Geen whiplash, maar een 'niplash': wat is het (+ tips om het te voorkomen)

Soms kom je nieuw woord tegen, waarvan je zodra je de betekenis kent precies begrijpt hoe het voelt. Dat hadden wij met het woord 'niplash'. Een whiplash, maar dan voor je tepels. Pijnlijk! Met deze tips kun je een zogenoemde niplash voorkomen.

Advertentie

Moeders die al een tijdje borstvoeding geven kennen de beweging ongetwijfeld. Het gebeurt namelijk als je kind tijdens het drinken van borstvoeding is afgeleid en wil rondkijken, maar je tepel nog stevig in zijn mond heeft en meetrekt. Au!

Lees ook: Alles over borstvoeding

Pijnlijke tepels

Het krijgen van een niplash is een pijnlijk gevoel. Sommige vrouwen krijgen er zelfs blaren (wat uiteindelijk kan leiden tot wondjes) van op hun tepels. Dat kan zo vervelend voelen, dat ze soms een paar dagen geen borstvoeding kunnen geven om de tepels te laten herstellen. Geen pretje dus, zo’n niplash.

Tips om een ‘niplash’ te voorkomen

Het is lastig om een niplash te voorkomen, maar er zijn een aantal voorzorgmaatregelen die je kunt nemen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 1. Zorg voor een rustige drinkomgeving
  Om te voorkomen dat je kind uit het niets zijn hoofd draait tijdens het drinken, is het belangrijk om te zorgen voor een rustige omgeving. Zorg voor zo min mogelijk omgevingsgeluid, zet bijvoorbeeld de televisie en radio uit. Daarnaast is het goed om aan te geven dat je borstvoeding aan het geven bent, zodat er niet zomaar mensen (met veel lawaai) binnen komen lopen.

  Ideaal: Met deze prachtige borstvoedingsdoek heb je meer rust tijdens het voeden

  Advertentie
 2. Donkere drinkomgeving
  Naast een rustige drinkomgeving kan het ook goed helpen om in een donkere kamer te zitten of liggen terwijl jouw kind drinkt. Het rondkijken wordt zo lastiger en daardoor kan jouw kind zich beter focussen op het drinken zelf.
 3. Draag een gekleurde ketting
  Om je kind gefocust te houden op jou kun je een ketting met gekleurde kralen dragen waar je kind tijdens het drinken mee mag spelen. Zo houdt hij zijn ogen op jou gericht. Er zijn zelfs speciale borstvoedingskettingen te koop.
 4. Speelgoed tijdens het drinken
  Geef je kind tijdens het drinken iets om mee te spelen. Zo zorg je ervoor dat je kind niet verveeld raakt en gaat rondkijken.
 5. Probeer een andere drinkhouding
  Wurmt jouw kind zich alle kanten op, met jouw borst in zijn mond geklemd? Het kan zijn omdat je kind niet lekker zit of ligt. Soms helpt het om je kind af te koppelen en een andere houding aan te nemen.
 6. Zie het als een signaal
  Het omdraaien van het hoofd kan ook een signaal zijn aan jou dat je kind klaar is met drinken. Kinderen leren steeds efficiënter uit de borst te drinken. Ze kunnen de borst sneller leeg drinken en dus een stuk korter doen over een voedingssessie dan hiervoor. Het rondkijken kan een signaal zijn dat hij klaar is met drinken en liever wil gaan spelen.

Lees ook:
Verschillende borstvoedingshoudingen op een rij
Pijnlijke tepels bij borstvoeding
Voedingsschema borstvoeding

Beeld: GettyImages

Danique Beijer