Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek wijst uit: Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst

Niet dat je het voor het uitkiezen hebt, maar uit onderzoek blijkt het hebben van twee dochters hét geheim te zijn voor een gelukkig en harmonieus gezinsleven.

Advertentie

Wetenschappers van Bounty, een Britse organisatie die zich bezighoudt met opvoeding en ouderschap, deden onderzoek naar de verschillende kind-combinaties in gezinnen en de geluksbeleving van ouders. Ze ondervroegen 2.116 ouders met twee tot vier kinderen onder de 16 jaar. De conclusie? Gezinnen met twee dochters zijn het gelukkigst, daarna volgen ouders met een dochter én een zoon, en op de derde plek komen ouders met twee zoons.

Geluksmeter

Dit zijn van boven naar beneden de beste en minst goede combinaties volgens de onderzoekers:

 • 2 meisjes
 • 1 meisje, 1 jongen
 • 2 jongens
 • 3 meisjes
 • 3 jongens
 • 4 jongens
 • 2 meisjes en 1 jongen
 • 2 jongens en 1 meisje
 • 3 jongens en 1 meisje
 • 3 meisjes en 1 jongen
 • 2 jongens en 2 meisjes
 • 4 meisjes

Lees ook: Waarom het geweldig is om een zus te hebben (volgens de wetenschap)

Weinig ruzie

Waarom ouders met twee dochters als het meest gelukkig uit de bus komen, ligt redelijk voor de hand: twee zusjes maken relatief weinig ruzie, spelen vaak lief met elkaar en zijn voor hun ouders dan ook prettig gezelschap. Ook is het bij gezinnen met twee meisjes over het algemeen een stuk rustiger dan in een huishouden met minimaal één jongen, nemen ze hun ouders vaker in vertrouwen en wordt er nauwelijks gevochten.

Lees ook: 9 dingen die je herkent als je alleen zoons hebt

Grote gezinnen

De uitdrukking: hoe meer zielen, hoe meer vreugd geldt niet voor het gezinsleven volgens de onderzoekers. Gezinnen met vier kinderen zouden namelijk het minst gelukkig zijn. Faye Mingo, woordvoerster van Bounty: ‘De moeders en vaders die we hebben ondervraagd, houden duidelijk veel van hun kinderen, maar mensen met grotere gezinnen vinden het veel moeilijker om de vrede op dagelijkse basis te bewaren.’

Advertentie

TIP! Hier vind je het leukste en mooiste speelgoed voor meisjes onder de € 50

Vier dochters het zwaarst

Ook stelt Mingo dat de uitkomst anders is dan de onderzoekers verwacht hadden. ‘Het was onze verwachting dat gezinnen met twee, drie of vier jongens naar voren zouden komen als de lastigste combinatie, vanwege het energieke en onstuimige gedrag van jongens.’ Maar opvallend genoeg waren het de gezinnen met vier meisjes die het het zwaarst hadden. Want in tegenstelling tot twee zusjes, vechten vier meisjes elkaar wél dagelijks de tent uit.

Verder kwam uit het onderzoek naar voren dat ouders van grote gezinnen het soms lastig te vinden om hun aandacht over alle vier de kinderen te verdelen. Daarbij gaven ze toe dat ze af en toe een of meer van hun kinderen verwaarloosden. Maar ondanks hun worstelingen zou 62 procent van de ouders met moeilijke combinaties precies hetzelfde aantal kinderen wensen, als ze het nog eens over mochten doen.

Lees ook:
Ruzie tussen kinderen: 5 tips om het op te lossen
Voordelen van een groot gezin (en de nadelen)

Bron: The TelegraphBeeld: Shutterstock

Advertentie