Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kinderopvang tarief omhoog

Goed nieuws voor ouders: kinderopvangtoeslag toch omhoog

Het kabinet trek 57 miljoen euro extra uit om de kosten van de inflatie te drukken. Reden hiervoor is omdat kinderopvang anders te duur wordt voor ouders.

Advertentie

Dat betekent dat de vergoeding voor een kinderdagverblijf naar 9,06 euro per uur gaat. Voor buitenschoolse opvang wordt per uur in 2023 7,79 euro vergoed en voor gastouders 6,80 euro.

Lees meer: Kinderopvang volgend jaar flink duurder, hoe lossen ouders dit op?

Hogere kosten kinderopvang

De kinderopvang wordt een stuk duurder omdat organisaties te maken hebben met hogere kosten door inhuur van personeel en een hogere energierekening. Vorige maand zei minister Karien van Gennip nog dat ouders de verhoging van de kosten maar moesten slikken. Het blijkt nu toch anders te kunnen. Het maximumtarief waarover ouders een vergoeding kunnen krijgen zou 5,6 procent stijgen, maar in de meest recente berekeningen is dat 6,54 procent.

Lees ook: De cijfers op een rij: zo zit het met de kinderopvangtoeslag in 2023

Wakker liggen door kosten

Van Gennip vindt dat de ‘uitzonderlijke en onvoorziene hogere inflatie reden is om af te wijken van van de normale systematiek’. ‘Als ouders substantieel meer moeten betalen voor de opvang, kan ik mij goed voorstellen dat zij hier wakker van liggen’, aldus Van Gennip.

Advertentie

Lees ook: Wet kinderopvang: dit zijn de regels voor 2023

Gratis kinderopvang

Per 1 januari 2025 verdwijnt het systeem met kinderopvangtoeslag en krijgen alle werkende ouders 96 procent van de kosten van de kinderopvang vergoed. De bijna-gratis kinderopvang die het kabinet vanaf 2025 mogelijk wil maken, helpt ouders met een laag inkomen niet, stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Ouders met een lager inkomen zullen er volgens het SCP vermoedelijk niet alleen op achteruitgaan maar dook minder gaan werken om voor de kinderen te zorgen.

Ook interessant: Crèche vol of dicht? Samen met andere ouders de kinderen opvangen kan (met deze regels)

Bron: AD

Redactioneel – offer – Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

HEMA

Houten speelgoed: mooi en duurzaam!

Vanaf € 1
Shop nu