Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Indra heeft pubers en een baby: ‘Ik praat in babytaal of over dingen als ongesteld worden’

Het oudste kind gaat al stappen, de jongste zet net zijn eerste stapjes. In het samengestelde gezin van Indra (36) liggen de leeftijden van de kinderen nogal uiteen. 'Ik vind het wel iets hebben, zo’n niet-traditioneel gezin.’

Advertentie

Indra (36, hogeschooldocent) is moeder van Willow (12), Matilda (10) en Archie (3 maanden). Ze is getrouwd met Dennis (52, medewerker groothandel). Dennis heeft uit een eerdere relatie twee kinderen van 31 en 26. Ook heeft hij twee kleinkinderen van 10 en 9.

Duurde even

‘Ik wilde het liefst drie kinderen, maar mijn tweede zwangerschap viel me door bekkeninstabiliteit en zwangerschapsdiabetes zo tegen dat ik opnieuw zwanger worden lang uitstelde.

Net toen Dennis en ik besloten er weer voor te gaan, kreeg ik gordelroos in mijn gehoorgang; iets wat zelden voorkomt, mijn arts had het in elk geval nog nooit meegemaakt. Ik had vreselijke zenuwpijn. Drie jaar lang zat ik aan de oxycodon: zware pijnstillers waar ik uiteindelijk als een trillende verslaafde weer van moest afkicken.

Dat duurde ook nog best even. Pas daarna konden we weer met onze kinderwens aan de slag. Ik kreeg een miskraam en die hakte er behoorlijk in. Toen ik wéér zwanger was, wist ik zeker dat als het nog eens zou misgaan, ik een punt achter onze plannen zou zetten. Maar alles ging goed.

Advertentie

Vechten om de baby

Matilda maakte meteen grootse plannen – zo zou zij de baby wel naar school brengen later. En ze schreef liedjes voor de baby en ontwierp het geboortekaartje. Ook deze keer was de zwangerschap heftig. Ik ben negen maanden doodmoe geweest en kreeg opnieuw diabetes.

De meiden hielpen me waar ze konden. De eerste keer dat ze hun broertje zagen, huilden ze van blijdschap. Ik heb in het begin moeten vechten met ze om Archie te mogen vasthouden. Ze wilden overal bij zijn.

Baby- vs puberkamer

Ik ben nu een go-with-the-flow-moeder. Zo paniekerig als ik bij Willow en Matilda kon zijn, ben ik niet meer. Het komt allemaal wel goed, weet ik uit ervaring. Heel fijn om zo veel relaxter te zijn.

Het is bijzonder, kinderen met zo’n groot leeftijdsverschil binnen één gezin. Laatst overhoorde ik Willow Griekse woordjes terwijl ik zat te kolven. En we richtten tegelijkertijd een babykamer en een tienerkamer met tweepersoonsbed in.

Advertentie

Waar ik met Archie in babygeluidjes kwebbel, heb ik het met de meiden al over zaken als ongesteld worden. Willow en Matilda zijn allebei nog niet aan het puberen en zijn nog op een leeftijd waarop jongens vooral irritant zijn. “Archie wordt een heel lieve jongen,” zeiden ze laatst. “Dat gaan wij hem leren.” Ik heb maar geantwoord dat ik ze daaraan houd.

Opa én vader

Ik kreeg Willow en Matilda vrij jong, nog geen van mijn vriendinnen was moeder. De vrienden van Dennis hadden juist weer allemaal pubers en veel van die stellen lagen in scheiding. Nu zitten vrijwel al mijn vriendinnen in de luierfase met hun kinderen. Het is erg leuk dat deze keer met ze te kunnen delen.

Dennis heeft uit een eerdere relatie twee volwassen kinderen, mijn stiefkinderen. Toen ik zwanger was van Matilda, was zijn oudste dochter ook in verwachting. Dennis werd in elf dagen tijd opa en opnieuw vader. Matilda was dus al tante nog voordat ze geboren werd. Ik vind het wel iets hebben, zo’n niet-traditioneel gezin.’

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Hester Zitvast, Fotografie: Kim Krijnen

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier