Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
eerste woordje baby

Bewezen: het eerste woordje van je baby is te voorspellen

Het eerste woordje van je baby is een mijlpaal. En hoe leuk is het als dat ‘mama’ of ‘papa’ is? Grote kans dat je deze woorden daarom regelmatig voor zijn gezicht herhaalt, om het voor te doen. Maar heeft dit wel zin?

Advertentie

Volgens een onderzoek van Indiana University niet: het eerste woord van je kind zou veel meer worden uitgelokt door visuele stimulansen dan door verbale aanmoediging.

Taalontwikkeling

Wat een baby ziet heeft volgens de wetenschappers veel meer impact dan woorden die hij hoort. Mensen of objecten die veel in zijn zicht zijn, zal hij als eerste gaan benoemen. Loopt mama voortdurend door zijn blikveld, dan zal zijn eerste woordje waarschijnlijk ‘mama’ zijn. Dit heeft te maken met de manier waarop de taal van een kind zich ontwikkelt.

Visuele geheugen

Het visuele geheugen is het startpunt van waaruit baby’s verbanden beginnen te leggen tussen woorden en objecten. Als ze een bepaald voorwerp vaak genoeg zien, herkennen ze het na een tijdje en pas daarna plakken ze er een woord aan vast. Zicht speelt dus een belangrijkere rol in het leren van taal dan het vaak horen van woorden.

Camera’s

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie nadat zij camera’s op de hoofdjes van baby’s tussen de acht en tien maanden oud hadden geplaatst, om te kunnen zien hoe de wereld er voor hen uitziet. Wat blijkt? Baby’s zien veel minder dan wij denken. Daarom gebruiken ze hun visuele stimulansen veel vaker als basis. Het heeft dan ook weinig zin om als een bezetene het woord ‘mama’ of ‘papa’ te herhalen voor je baby.

Advertentie

MEER LEZEN?

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Indiana University Bloomington – Beeld: Shutterstock 

Redactioneel – Offer – Een goede nachtrust

Een goede nachtrust

White noise machines
Bekijk hier