Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Overgeven verkleint kans op miskraam

Overgeven tijdens zwangerschap vermindert kans op miskraam

Zwangerschapsmisselijkheid of overgeven zijn niet de fijnste bijkomstigheden van een zwangerschap. Toch is het ergens goed voor. Uit onderzoek blijkt dat het de kans op een miskraam vermindert.

Advertentie

Er wordt weleens gezegd dat misselijkheid tijdens de zwangerschap een goed teken is. Nu blijkt uit onderzoek dat dit geen bakerpraatje is. Wie in het begin van de zwangerschap last heeft van misselijkheid heeft 50 procent minder kans op een miskraam. Zwangere vrouwen die ook daadwerkelijk overgeven hebben maar liefst 80 procent minder kans dat het verkeerd afloopt.

Misselijk voor zwangerschapstest

De resultaten zijn afkomstig uit het onderzoek, dat gepubliceerd is in JAMA Internal Medician. Het onderzoek werd gedaan onder 800 vrouwen die zwanger wilden worden en een dagboekje bijhielden. Opvallend was dat een op de vijf vrouwen zich al misselijk voelde voordat een zwangerschapstest aantoonde dat ze zwanger waren.

Waarom is misselijkheid en overgeven een goed teken?

Waarom misselijkheid en overgeven de kans op een miskraam verkleinen is nog niet helemaal duidelijk. Er zijn verschillende theorieën. Volgens de oudste theorie zou misselijkheid beschermen tegen toxische stoffen. De neiging om te overgeven versterkt de aversie tegen vet en kruidig eten, maar zou er wel voor zorgen dat een zwangere meer zin heeft in voeding die goed is voor de zwangerschap.

Ook wordt gezegd dat misselijkheid de insulineconcentratie in het bloed laagt houdt. Dat is goed voor de placenta én voor een gezonde zwangerschap.

Advertentie

Maar er is ook een andere theorie: misselijkheid is een gevolg van een gezonde zwangerschap. Zo is de concentratie van het zwangerschapshormoon hCG het hoogst in de weken van de ergste misselijkheid.

MEER LEZEN?

Auteur: Chantal Anthonio – Bron: NRC – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu