Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
puistjes zwanger meisje
door

Puistjes tijdens je zwangerschap: wijst dat erop dat je een meisje krijgt?

Als je zwanger bent, begint ook het grote gokspel: zou het een jongen worden of een meisje? Er zijn veel bakerpraatjes die zouden wijzen op het geslacht van je baby is. Puistjes tijdens je zwangerschap zouden wijzen op een meisje. Is dat echt zo?

Advertentie

Niet alleen je lichaam verandert tijdens een zwangerschap, je huid maakt vaak ook een transformatie door. Tijdens je zwangerschap kun je ineens last krijgen van puistjes en mee-eters op je gezicht, decolleté, armen, benen en rug. Ook als je tijdens je puberteit nooit puistjes hebt gehad, kun je zwangerschapsacne krijgen. Sterker nog, bijna de helft van alle zwangere vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van.

Meer lezen: Last van acne? Dit kun je er aan doen

Of je zwangerschapsacne krijgt, is lastig te voorspellen

Het is lastig te zeggen of je wel of geen puistjes tijdens de zwangerschap krijgt. De beste voorspeller is als je rond je menstruatie acne krijgt. Zo ja, dan heb je meer kans om hier ook last van te hebben als je in verwachting bent. Die puistjes worden onder andere veroorzaakt door zwangerschapshormonen.

Progesteron is de grote boosdoener, dit hormoon zorgt er onder meer voor dat de talgklieren in de huid meer talg produceren. Talg is een nuttige stof voor de huid, omdat die zorgt dat de huid niet te veel vocht verliest en het beschermt de huid tegen schimmels en bacteriën. Als je last hebt van acne, mengt de talg zich met dode huidcellen en raken poriën sneller verstopt. De bacteriën die erin ophopen, zorgen ervoor dat je huid ontstoken raakt en dat er een puistje verschijnt.

Advertentie

Dit zeggen puistjes over het geslacht van je baby

Volgens bakerpraatjes zou de huid iets vertellen over het geslacht. Een droge huid zou wijzen op een jongen, en acne tijdens de zwangerschap zou vertellen dat je een meisje krijgt. Als je momenteel puistjes hebt en vast roze muisjes inslaat, kom je wellicht bedrogen uit. Dat je huid iets zegt over het geslacht van je baby, is een dikke fabel.

Wat je tegen acne tijdens de zwangerschap kunt doen

Heb je inderdaad puistjes nu je zwanger bent en wil je ervanaf? Puistjes uitknijpen kan erg verleidelijk zijn, maar het is geen goed idee. De ontsteking wordt er alleen maar erger van. Bovendien heb je dan kans op een litteken doordat je de huid ermee beschadigt. Kijk uit met scrubben en je onrustige huid bedekken met make-up: dit kan de ontsteking beschadigen of verstoppen. Als je toch iets tegen de puistjes wilt doen, kun je het beste langs een schoonheids- of huidspecialist voor advies of een speciale acnebehandeling. En let op je eetpatroon. Gezonde voeding zorgen voor een gezondere huid.

Lees ook: Wat zegt de grootte van je babybuik over je ongeboren baby?

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD – Beeld: Getty Images

Advertentie
Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu