Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Is het erg als je kind een slok zwembadwater binnenkrijgt?

De meeste kinderen zijn dol op zwemmen. Lekker ravotten in het water, volop speelplezier met glijbanen en klimmen op opblaasdingen. Tja, dan kan het weleens gebeuren dat je een slok zwembadwater binnenkrijgt. Is dat erg?

Advertentie

Hè bah

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: erg schoon is het water niet. Er wordt nu eenmaal geplast in zwembaden. Sterker nog, Canadese wetenschappers van de Universiteit in Alberta zijn tot ontdekking gekomen dat een groot zwembad van max. 25 meter, gemiddeld zo’n 75 liter urine bevat.

Urine en chloor

Gelukkig zit er weinig in urine dat schadelijk is voor het menselijk lichaam. Toch is plassen in het zwembad nog steeds uit den boze. De urine bindt zich namelijk met het chloor samen en dat vormt de stof chloorcyaan. Wie hieraan wordt blootgesteld kan te maken krijgen met huid- en oogirritatie, misselijkheid en hartkloppingen. Bij grote hoeveelheden chloorcyaan zijn de symptomen zelfs veel erger. Denk aan vocht in de longen, epileptische aanvallen en zwaar verstoorde hartritmes.

Slok zwembadwater

Het goede nieuws? Je moet het hele zwembad willen leegdrinken om ook maar iets van de bovenstaande symptomen te ondervinden. Denk hierbij aan 3,5 milligram chloorcyaan in één keer. Een slokje zwembadwater bevat amper 2,5 picogram chloorcyaan.

Het is dus zeker niet erg als je kind per ongeluk een slok zwembadwater binnenkrijgt, maar nu wij weten hoeveel urine er in een zwembad zit houden we voortaan onze lippen goed gesloten.

Advertentie

Bron: Huffington Post – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu