Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom kinderen steeds later zindelijk worden

Kinderen zijn zeven tot twaalf maanden later zindelijk dan dertig jaar geleden. Een probleem voor ouders, maar ook voor scholen. 'In elke kleuterklas zit gemiddeld zeker één kind dat nog niet zindelijk is.'

Advertentie

De leeftijd waarop een kind zindelijk is, loopt veel sterker uiteen dan bijvoorbeeld de leeftijd waarop een baby leert tijgeren, kruipen, zitten en staan. Toch voelen veel ouders de druk als het om zindelijkheid gaat. Niet in de minste plaats omdat de meeste basisscholen verwachten dat een kind zindelijk is als het op school begint. Simpelweg omdat leerkrachten geen tijd hebben om luiers te verschonen.

Lees ook: Wanneer ‘moet’ mijn kind zindelijk zijn?

Basisschool

In 2017 is er onderzoek gedaan onder alle 6000 basisscholen in Nederland. Van alle kinderen die voor het eerst naar groep 1 gaan, bleek 4 procent niet zindelijk. Dat komt neer op één kind per kleuterklas. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat leerkrachten dit in toenemende mate zien als een probleem. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid schrijft in haar richtlijn over zindelijkheid dat ongeveer 7 procent van de 4- tot 7-jarigen weleens in zijn broek plast. Dat zijn gemiddeld 2 kinderen per klas.

Lees ook: Methodes zindelijkheidstraining

Betere luiers

Kinderen zijn tegenwoordig 7 tot 12 maanden later zindelijk dan 30 jaar geleden. Wat precies de oorzaak is van het opschuiven van de leeftijdsgrens waarop kinderen zindelijk worden, is niet bekend. Deskundigen hebben wel vermoedens. Ze denken dat dit komt doordat wegwerpluiers tegenwoordig een stuk beter van kwaliteit zijn. Ze absorberen beter dus een kind heeft minder last van een volle luier. Maar ook voor ouders zijn wegwerpluiers een stuk makkelijker dan de luiers van vroeger die je moest uitkoken.

Zindelijkheidstraining? Dat doe je met deze leuke plaspotjes!

Advertentie

Uitstellen

Wat ook meespeelt, is het aantal opvoeders van een kind. Dit zijn er meer dan vroeger. Meer moeders werken, kinderen gaan naar een crèche, hebben een oppas thuis of gaan regelmatig naar opa en oma. Hierdoor kan het makkelijk gebeuren dat de eerste tekenen van interesse in de wc later worden opgepikt of het trainen van de zindelijkheid uit praktisch oogpunt wordt uitgesteld tot de (zomer)vakantie, als ouders meer tijd hebben om een peuter te begeleiden.

Lees ook: Wasbare luiers, hoe werkt dat?

Bron: NRC Beeld: Shutterstock