Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kraamwerk: 'Als ik buk, staart de vader ongegeneerd naar mijn billen'

In de rubriek Kraamwerk lees je bijzondere verhalen uit de kraamzorg. Deze week het verhaal van kraamverzorgende Linda (22). Ze vertelt over de keer dat ze zich liet vervangen door een collega van boven de zestig, omdat de vader iets te dol op haar was.

Advertentie

Het is hartstikke gezellig bij het gezin waar ik deze week kraam.

Te gezellig?

Met de baby gaat het prima en ik heb een goede klik met beide ouders. Als het werk het toelaat, zit ik soms even met de moeder te kletsen en ook de vader is een gezellige ouwehoer. Wel heb ik gemerkt dat het belangrijk is om dit een beetje af te bakenen, voor we de hele dag alleen maar aan de koffie zitten. Het kan immers ook te gezellig worden.

Andere sfeer

Na een paar dagen merk ik dat het kletsen andere vormen begint aan te nemen. Als de kraamvrouw erbij is valt het nog wel mee, maar als ik alleen ben met de vader, gebeurt er iets met de sfeer. Wanneer ik buk om de stofzuiger te pakken, gaat hij nogal opzichtig achter me staan en kijkt ongegeneerd naar mijn billen.

Sjansende vader

Ook vraagt hij, terwijl ik in de keuken fruit sta klaar te maken: ‘Heb jij al een vriend?’ Als ik zeg dat dat zo is, grijnst hij. ‘Wil je ook kinderen? Je weet wel dat je dan moet oefenen, hè…’ Ik ga er maar niet op in. Ook al werk ik nog niet zo lang in de kraamzorg, het is niet mijn eerste sjansende vader.

Snel naar boven

Ik neem me voor om morgen zonder make-up te komen en mijn haar in een simpele knot te doen. Geen enkele aanleiding geven en niet ingaan op het flirten helpt vast. Ook zorg ik dat ik niet alleen ben met de vader. Normaal als de kraamvrouw rust, ga ik beneden aan tafel wat administratie doen op mijn laptop. Maar in dit geval betekent dat dat ik alleen ben met de vader. Ik herinner me ineens dat ik boven nog een hele stapel was te vouwen heb, en loop snel de trap op.

Advertentie

Iets te enthousiast

De dag erna komt er bezoek, een stel vrienden van de vader. Als ze binnenkomen zijn de opmerkingen niet van de lucht. ‘Dus dit is die knappe kraamverzorgende waar je het over had!’ roepen zijn kameraden. De vader voelt zich, in tegenstelling tot mij, totaal niet ongemakkelijk. Hij kijkt er bijna trots bij als hij zegt: ‘Jazeker, dit is haar!’ Ik verdwijn maar snel naar de keuken om beschuit met muisjes te maken en doe alsof ik het niet heb gehoord.

Toch ongemakkelijk

Maar ik heb het wel gehoord en het zit me niet lekker. Voor mezelf vind ik het sjansen nog niet eens zo erg, ik ga er niet op in en zit de tijd wel uit tot het einde van de kraamweek. Maar ik voel me ongemakkelijk naar de kraamvrouw toe, met wie ik inmiddels een goede band heb. Net bevallen en met hechtingen en dikke kraamverbanden, voel je je nou eenmaal niet erg sexy. En dan moet zij toekijken hoe haar man ongegeneerd de kraamverzorgster versiert.

Einde verhaal

Dat kan niet, besluit ik, en die middag bel ik mijn werkgever of er misschien nog een kraamverzorgster van boven de zestig beschikbaar is om mij te vervangen. Die is er, en de volgende dag keer ik niet terug bij het gezin.

Erbij neergelegd

Wel bel ik nog even naar de kraamvrouw om uit te leggen dat ik me niet op mijn gemak voelde en dat ik het flirten respectloos vond naar haar toe. Ze vindt het lief van me dat ik rekening houd met haar gevoelens, al zucht ze eens diep en zegt met een stem waaruit blijkt dat ze zich er al bij heeft neergelegd: ‘Tja, zo is hij nu eenmaal.’ ‘Hoe is de nieuwe kraamverzorgende?’ vraag ik. Dan moet ze lachen en zegt: ‘Stokoud.’

Advertentie

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Mariëtte Middelbeek. Beeld: Duivelseiland

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.