Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Kunnen zwangere vrouwen in het eerste trimester écht beter ruiken?

Daar waar niet ongesteld worden, je misselijk voelen en gevoelige borsten best duidelijke signalen zijn dat je zwanger bent, hebben veel aanstaande moeders weinig in de gaten wanneer ze veel scherper ruiken.

Advertentie

Misschien begint het met de geur van eten, die een reactie oproept. Je kunt zo’n geur lekker vinden, maar het voor hetzelfde geld moet je ervan kokhalzen. Het kan ook zijn dat je denkt dat die ene collega de laatste tijd te enthousiast met parfum in de weer is geweest. Als je je hierin herkent, gaat het waarschijnlijk om iets anders dan een nieuw talent dat je plotseling bezit. Want volgens Dr. William E. Schweizer (NYU Langone Medical Center) komt een scherper reukvermogen bij vrouwen in de eerste weken van hun zwangerschap veel vaker voor dan je misschien denkt.

Hormoon oestrogeen

‘Het is niet ongebruikelijk dat een zwangere vrouw in het eerste trimester een beter reukvermogen heeft’, zegt Schweizer tegen de site Popsugar. ‘Waarschijnlijk komt het door de toename van het hormoon oestrogeen.’ Volgens Schweizer zou het ook (mede) veroorzaakt worden doordat je bloedvaten wijder open staan en dat je daardoor geuren beter opneemt door je neus.’ Over het algemeen lijken de meeste vrouwen geuren tijdens het koken beter te kunnen ruiken, maar ook sigarettenrook, rottend voedsel en parfum.

 

Geur en smaak

Het is algemeen bekend dat geur en smaak invloed hebben op elkaar. Vieze luchtjes kunnen bijvoorbeeld het gevoel van ochtendmisselijkheid verergeren, wat de kans weer vergroot dat je moet overgeven. ‘Vrouwen zonder reukvermogen (anosmie) hebben geen last van ochtendmisselijkheid en sommige vrouwen ruiken dingen die er niet zijn (phantosmie). De meeste patiënten vermijden bepaald eten, parfum of sommige mensen (lichaamsgeur kan een ding zijn) om ermee om te gaan.’

Wat helpt tegen ‘nare’ luchtjes?

Je kunt natuurlijk een neusklem opzetten om te voorkomen dat je misselijk wordt van alle luchtjes om je heen, maar dat is wat rigoreus. Dit kan ook helpen.

  • Kook met ingrediënten waarvan je de lucht kan velen. Dat is overigens voor elke vrouw anders. De een wordt blij van vis, de ander wordt bij de gedachte alleen al ziek.
  • Lucht je huis goed. Zet een raam open als je gaat koken en doe hetzelfde in de badkamer om de zeep- en parfumlucht te temperen.
  • Stap over op een deodorant met een lichte of neutrale geur. Probeer dit ook voor je zeep en shampoo te doen.
  • Vraag om begrip. Vraag aan je collega’s of partner om even rustig aan te doen met de parfum en probeer de mensen die roken te ontwijken.

Bron: Popsugar – Beeld: Shutterstock

Tara Stokdijk

Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu