Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby schoppen
door

7 manieren om je baby te laten schoppen in de buik

Je baby voor het eerst voelen schoppen en bewegen in je buik, is vaak een van de mooiste momenten van je zwangerschap. Daarna blijf je er (onbewust) op gefocust. Als je baby zich dan een dag stil houdt, zorgt dat soms voor stress.

Advertentie

Zeker als je voor het eerst in verwachting bent, vraag je je misschien weleens af: gaat het wel goed daarbinnen? Natuurlijk moet je altijd je verloskundige bellen als je je zorgen maakt. Mocht je niet direct terecht kunnen of je wilt graag eerst zelf proberen je baby weer te voelen, dan heb je wellicht wat aan een van de onderstaande tips.

 1. Met een zaklamp

  Je baby is gewend aan zacht, gedempt licht. Lange tijd fel licht op je buik kan hij vervelend vinden, daarom kun je tijdens de zwangerschap beter ook niet lang in de volle zon gaan zitten. Maar volgens onderzoekers kan het geen kwaad om er even met een zaklamp op te schijnen als je je baby wilt laten bewegen.

 2. Downward Dog

  Je hebt vast wel eens gemerkt dat je baby gaat bewegen als jij ontspant. Een reden kan zijn dat je buikwand ontspant en zachter wordt, waardoor je baby meer ruimte krijgt. Ga lekker een uurtje liggen, aai je buik en duw er af en toe tegen, eventueel volgens een bepaald patroon. Grote kans dat je baby reageert. Lees hier meer over zwangerschapsyoga.

  In blijde verwachting? Hier shop je de hipste zwangerschapskleding.

  Advertentie
 3. Jumping Jack

  Ontspannen beweging kan er ook voor zorgen dat je baby gaat meedoen. Dat is vaak te merken bij zwangerschapsyoga. Ga bijvoorbeeld met je voeten een eind uit elkaar staan en verplaats je gewicht een paar keer van je ene voet naar je andere, waarbij je wiegt met je heupen. Of ga zitten op een fitnessbal en draai rondjes met je heupen.

 4. Pittig eten

  Wat jij eet, krijgt je ongeboren kind ook binnen. Van pittig eten kun je last van maagzuur krijgen of een beetje misselijk worden. Maar kan het er ook voor zorgen dat het je baby een beetje wakker schudt waardoor hij misschien wel een por geeft. Meer weten over kruiden eten tijdens je zwangerschap, check deze tips van voedingsdeskundige Sharon Looyen.

 5. Duik de koffer in

  Seks tijdens de zwangerschap kan absoluut geen kwaad voor de baby. Maar misschien reageert hij er wel op. Doordat jij beweegt én ontspant, kan je baby ook gaan bewegen. Tip: dit zijn fijne standjes als je zwanger bent. 

 6. Maak een stevige wandeling

  Van wandelen gaat je bloed stromen, waardoor de placenta ook goed wordt doorbloed. Het extra zuurstof dat jij binnenkrijgt én de gelukshormonen die je aanmaakt door beweging in de buitenlucht, komt allemaal ook bij je baby terecht. Wie weet gaat-ie buitelen van blijdschap!

  Advertentie
 7. Probeer acupunctuur

  Laat je partner je rug masseren of zachtjes kriebelen. Dat ontspant en je maakt endorfines aan, waardoor je baby kan gaan bewegen. Een zwangerschapsmassage boeken kan natuurlijk ook, dat is ook heerlijk als je je gespannen voelt door rugpijn of bekkenpijn.

Lees ook: Vanaf dit moment kun je de baby echt voelen bewegen

Naast bovenstaande manieren om een schopje te ontlokken aan je baby zijn er ook een aantal die je echt níet moet proberen. We zetten er een aantal voor je op een rij.

 1. Por niet te hard in je buik

  Als je placenta voor ligt, dus tegen de buikwand aan, is er een kleine kans dat hij beschadigt als je er heel hard in port. Alles wat voor jou en misschien ook voor je baby niet fijn voelt, is sowieso geen aanrader. Probeer het liever met aaien of zachtjes duwen.

 2. Overmatig sporten

  Sommige aanstaande moeders denken dat hun gewichtstoename ervoor zorgt dat hun baby in de laatste maanden van de zwangerschap minder beweegt. Dat is echt onzin. Blijven bewegen is goed en gezond, maar er is ook een minimumgewicht dat je zou moeten aankomen als je zwanger bent.

 3. Verslavingen

  Veel mensen kunnen het zich niet voorstellen, doorgaan met roken, drinken of drugsgebruiken terwijl je zwanger bent. Toch zijn er behoorlijk veel vrouwen die zich daar niet door laten tegenhouden – terwijl het echt heel slecht is voor je ongeboren kind. Een sigaretje roken om je baby te laten schoppen, is dan ook geen goed idee.

 4. Paardrijden

  Even je baby ‘wakker schudden’. Dat is niet zo’n goed idee. Zeker als je paard hard loopt, kun je aardig heen en weer schudden, wat voor je lichaam geen pretje is. Om nog maar te zwijgen over het risico op een flinke val.

 5. Op je buik liggen

  Je zou kunnen denken: als ik op mijn buik lig, moet mijn baby haast wel bewegen door de druk. Dat klopt op zich wel, maar die druk is ook slecht voor je kind omdat het in de verdrukking kan komen. Ook kan de extra druk zorgen dat je placenta scheurt. Mocht je toch graag even ‘op je buik’ willen, laat je dan masseren op een speciale tafel met een gat erin voor je buik. Of gebruik een grote zwemband of zwangerschapskussen.

Bron: BabyGaGa. Beeld:iStock


Malin Kox

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu