Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: meer dan helft ouders met jonge kinderen voelt zich eenzaam

Voor de zoveelste keer loop je met de kinderwagen door het park en word je weer overvallen door een gevoel van eenzaamheid. Niemand om tegen te praten, dagen waar geen eind aan lijkt te komen... Herkenbaar? Eenzaamheid onder jonge ouders komt vaak voor, blijkt uit onderzoek.

Advertentie

Ondanks dat we digitaal meer verbonden zijn dan ooit tevoren, voelen ouders van jonge kinderen zich toch vaak eenzaam. Uit onderzoek van Coram Family and Childcare, een liefdadigheidsorganisatie voor gezinnen in Engeland, blijkt dat meer dan de helft (56 procent) van de ouders met kinderen jonger dan vijf jaar zich weleens eenzaam voelt.

Vooral vrouwen

Welvaart speelt een grote rol in het wel of niet eenzaam voelen: ouders met lagere inkomens voelen zich vaker eenzaam dan ouders met hogere inkomens. Uit de studie blijkt ook dat het probleem veel vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Tweemaal zoveel moeders dan vaders zeggen dat ze zich vaak alleen voelen. Daarnaast hebben jongere ouders van 18 tot 24 jaar meer gebrek aan gezelschap dan ouders van 25 tot 34 jaar.

Lees ook: Alleenstaande ouders voelen zich het vaakst eenzaam

Het wordt beter

De ouders geven aan dat de eenzaamheid het ergst is rond de geboorte van een baby, vooral als de moeder of baby gezondheidsproblemen heeft en niet gemakkelijk uit huis kan. Deze eenzaamheid is er ook nog als de kinderen ouder zijn, maar nog niet naar school gaan. Britse ouders geven aan dat de het gevoel alleen te zijn eerst vaak erger wordt. 18 procent van de ouders waarvan het jongste kind onder één jaar is, voelt zich vaak eenzaam, oplopend tot 41 procent van de ouders waarvan de jongste twee is. Het moment dat de kinderen naar school gaan, is vaak een keerpunt.

Lees ook: ‘Veel single moeders eenzaam tijdens feestdagen’

Bron: Metro – beeld: Shutterstock


Advertentie