Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwanger worden
door

Niet stress maar leeftijd en leefstijl belangrijkste factoren bij zwanger worden

Te veel stress is voor niemand gezond. En als je zwanger wilt worden, kun je het al helemaal niet gebruiken. Maar het heeft niet de meeste invloed op de vruchtbaarheid, ook al denkt 86 procent van de wensouders dat.

Advertentie

Leeftijd en leefstijl spelen een veel belangrijkere rol, dit blijkt uit onderzoek van gynaecoloog Annemieke Hoek van het UMCG.

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap: zo beperk je het

Het onderzoek

Samen met fertiliteitsarts Grada van den Dool stelde Hoek een test op waar ruim 4.700 mannen en vrouwen met een kinderwens aan deelnamen, waarvan 3.527 in de vruchtbare leeftijd. Uit deze Nationale Vruchtbaarheidstest blijkt onder andere dat de impact van leefstijl, zoals het tijdig stoppen met roken en alcohol, op de vruchtbaarheid wordt onderschat.

‘Er is een grote behoefte aan meer kennis over wat je zelf kunt doen om de kans op een zwangerschap positief te beïnvloeden’, aldus Hoek. ‘Dat komt omdat zwanger worden niet voor iedereen vanzelfsprekend is.’

Lees ook: Ik wil zwanger worden: tips en advies

Uitstellen van zwangerschap

Naast biologische factoren dragen ook leefstijlfactoren en het feit dat vrouwen steeds later aan kinderen beginnen bij aan een verminderde vruchtbaarheid. Zo wordt een zwangerschap regelmatig uitgesteld vanwege huisvesting, carrière of opleiding, zo meldt Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Advertentie

Lees ook: Snel zwanger worden, de beste tips

Bron: Nationale Zorggids – Beeld: GettyImages

 

 

 

 

Ouders van Nu product – Doodmoe & Dolgelukkig

De leukste voorbereiding op het vaderschap

€18,99
Bestel nu