Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: bevallen is fysiek net zo zwaar als het lopen van een marathon

Een bevalling wordt wel eens vergeleken met het lopen van een marathon. En dat is helemaal niet overdreven. Uit onderzoek blijkt dat geboorte van een baby net zo zwaar is voor het lichaam als het lopen van een marathon. En dat het voor blessures kan zorgen die normaal vooral voorkomen bij hardcore atleten.

Advertentie

‘Een bevalling is een van de zwaarste beproevingen van het menselijk lichaam, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Michigan. Om dit te bewijzen keken zij naar de lichamelijke gevolgen van een bevalling met behulp van een MRI-scan.

Betere nazorg

Van de kersverse moeders die meewerkten aan het onderzoek, bleek een kwart een kleine scheur of botbreuk aan de bevalling overgehouden te hebben. Blessures die vaak worden gezien bij atleten die lange afstanden lopen of op een andere manier intensief sporten. Ook had bijna de helft scheurtjes in de bekkenbodemspieren en had twee derde van de vrouwen last van ernstige spierpijn. Hierbij moet wel vermeld worden dat de vrouwen die aan deze studie deelnamen een verhoogd risico hadden op scheurtjes in de bekkenbodemspieren.

Toch loopt zo’n 15 procent van alle moeders waarschijnlijk een blessure op tijdens de bevalling, zegt onderzoeker Janis Miller. Ze hoopt dan ook dat haar studie artsen laat inzien dat een one-size-fits-all benadering, als het gaat om nazorg na een bevalling, niet voldoende is. En dat veel vrouwen meer dan de aanbevolen zes weken nodig hebben om volledig te herstellen van een bevalling.

Lees ook: Zo lang duurt ontzwangeren écht

Verzakking

‘Vrouwen met bekkenletsels hebben vaak het gevoel dat er iets niet klopt, maar hun klachten worden lang niet altijd serieus genomen’, stelt Miller. ‘Zo kan een vrouw blaasproblemen hebben en in sommige gevallen is er zelfs sprake van een verzakking van de organen als de bekkenbodemspieren niet goed genoeg functioneren.’

Lees ook: Alles over een verzakking na de bevalling

Go see the doctor

Daarmee wil Miller niet zeggen dat elke vrouw na de bevalling een MRI-scan moet laten maken. ‘Maar het is wel belangrijk dat als je langzaam herstelt of last blijft houden van ongemakken of ongebruikelijke klachten, je een specialist raadpleegt.’

Bron: Parents Beeld: Shutterstock


Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier