Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Dino's staan symbool voor strenge opvoeding die later voor depressie kan zorgen
door

Onderzoek: strenge opvoeding verhoogt kans op latere depressie

Kinderen die een heel strenge opvoeding hebben gehad, hebben later meer kans om depressief te worden. Zo'n opvoeding verandert namelijk de manier waarop hun lichaam DNA 'leest.'

Advertentie

Natuurlijk, grenzen aangeven naar je kind is goed. Maar té streng zijn, heeft nadelen. Uit nieuw onderzoek van de Universiteit Leuven blijkt dat een hardvochtige opvoeding, met fysieke straffen en psychische manipulatie, het kind gevoeliger maken voor depressie.

Zie ook: Straffen van je kind: wat werkt wel en niet?

Fysieke straffen en extreme strengheid

De onderzoekers ondervroegen 21 jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud die zeiden een fijne opvoeding te hebben gehad. Hun ouders waren ondersteunend en gaven hen autonomie. Ze vergeleken deze jongeren met 23 andere jongeren, die vonden dat ze een strenge opvoeding hadden gehad. Zij hadden bijvoorbeeld te maken gehad met manipulatief gedrag, fysieke straffen en extreme strengheid.  Wat bleek? Veel jongeren met een hardvochtige opvoeding hadden depressieve klachten.

Lees ook: Omgaan met een verdrietig kind

De onderzoekers zagen dat bij de jongeren die een strenge opvoeding hadden gehad, het DNA, ofwel het erfelijk materiaal, op een andere manier werd afgelezen. Het DNA bleef dus hetzelfde, er werd alleen iets anders mee gedaan. Dit aflezen van het DNA wordt continu gedaan in elk lichaam. Hierdoor kunnen allerlei biologische processen plaatsvinden.

Lees ook: Alles over erfelijkheid en genen

Ondersteunende opvoeding

De onderzoekers denken dat deze veranderingen in het aflezen van het opgroeiende het kind vatbaarder maken voor depressie. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat ouderlijke psychologische controle en hard straffen het risico op depressie en andere psychische aandoeningen verhoogt.

Bron: ScientiasBeeld: GettyImages

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier