Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Positief getest op corona? Borstvoeding geven is veilig, toont onderzoek opnieuw aan

Borstvoeding gevende moeders die besmet zijn met het coronavirus kunnen (opnieuw) opgelucht ademhalen. Nieuw Amerikaans onderzoek bevestigt dat baby's niet besmet worden met het virus via de melk.

Advertentie

Onderzoekers uit Californië hebben met een grootschalig onderzoek aangetoond dat de kans dat een baby besmet wordt met het coronavirus door borstvoeding klein is. Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Pediatric Research, een Amerikaans medisch-wetenschappelijk tijdschrift.

Lees ook: Alles over borstvoeding

Geen actieve besmettelijke deeltjes

Negen maanden lang hebben onderzoekers moedermelk van 110 vrouwen verzameld die actief borstvoeding gaven. In de moedermelk is gezocht naar sporen van het coronavirus. Alhoewel er verschillende delen van het virus in de melk werden gevonden, zaten daar geen actieve besmettelijke deeltjes tussen. Volgens het onderzoek kan het coronavirus niet via de borstvoeding op een baby worden overgedragen.

Deze nieuwe bevindingen sluiten aan op eerder advies van het Voedingscentrum, waarin staat dat het onwaarschijnlijk is dat moedermelk het virus overdraagt en een infectie bij het kind veroorzaakt.

Lees ook: Kolven: wanneer, hoe vaak en hoe lang?

Boost het immuunsysteem van je kind

Het geven van borstvoeding terwijl je corona hebt, is niet alleen veilig maar het heeft ook een aantal voordelen voor je baby. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben herstellende moeders een hoog IgA level in hun borstvoeding. IgA zijn eiwitten die door de mens worden geproduceerd om lichaamsvreemde stoffen op te ruimen en om infecties te bestrijden. Deze eiwitten beschermen de moeder tegen infecties én boosten het immuunsysteem van het kind.

Extra hygiëne bij het voeden

Ben je besmet met het coronavirus en/of heb je coronagerelateerde klachten? Dan mag je gewoon borstvoeding geven. Wel is het handig om met een aantal zaken rekening te houden:

Advertentie
  • Was je handen voor het voeden.
  • Draag een (medisch) mondkapje als je dicht bij je baby bent. Het mondkapje kan maximaal drie keer gebruikt worden (of drie uur achter elkaar).
  • Was voorafgaand aan het afkolven altijd je handen en was de kolf goed af als je klaar bent.
  • Ben je te ziek om borstvoeding te geven of hoest je veel? Dan is het misschien verstandig om de afgekolfde melk door iemand anders te laten geven.

Meer weten over coronavaccinatie als je borstvoeding geeft of zwanger bent? Dit zijn de zeven meestgestelde vragen

Bron: Motherly, Voedingscentrum, World Health Organization  – Beeld: GettyImages