Prik! app van UMC Utrecht wint publieksprijs

Is je kind bang voor bloedprikken? Download dan de Prik! app! Deze interactieve app is ontwikkeld door het UMC Utrecht en heeft de Publieksprijs Klinische Chemie 2016 gewonnen.

“Sympathiek, simpel, zeer van deze tijd, met een grote impact op kinderen en ouders en ook nog eens bewezen”, aldus de jury over de winnende Prik! app van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Advertentie

Spelenderwijs voorbereiden

Met de Prik! app leren kinderen tussen ca. 4 en 10 jaar spelenderwijs wat er gebeurt bij het prikken van bloed voor medisch onderzoek. Zo kunnen ze zich spelenderwijs voorbereiden op wat er gaat komen en zijn ze minder angstig. Ook verloopt de bloedafname een stuk soepeler.

In de app zijn de verschillende componenten van de bloedafname verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan: hoe kunnen kinderen worden afgeleid, wat kan worden gedaan om de prik minder erg te laten zijn, wat kunnen ouders doen, wat gebeurt er precies tijdens de prik, wat gebeurt er na de prik of waar gaat het bloed naartoe?

prik! app

Minder angstig

Dagelijks komen er zo’n 150 kinderen in het Wilhelima Kinderziekenhuis (onderdeel van UMC Utrecht) om bloed te prikken. De meeste kinderen vinden dit erg spannend. “Uit onderzoek blijkt dat kinderen die de Prik! app gebruiken daadwerkelijk minder angstig zijn”, vertelt medeontwikkelaar van de app en laboratoriumspecialist dr. Karen de Vooght van het UMC Utrecht.

De app is afgestemd op de werkwijze van het WKZ, maar ook bruikbaar om prikangst bij kinderen in het algemeen te verminderen. De app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play en ook geschikt voor gebruik met een tablet.

Handwarmertjes

Het is overigens niet de eerste keer dat het UMC Utrecht een publieksprijs heeft gewonnen. In 2007 won het laboratorium al een prijs met de handwarmertjes die de vingerprik bij kinderen veel gemakkelijker maken.

Auteur: Richt Kooistra – Bron: UMC Utrecht / NKCV – Beeld: Shutterstock