Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Regels? Ouders geven hun kind liever zelfvertrouwen mee

Ouders van nu willen hun kinderen een opvoeding geven met meer zelfvertrouwen, steun en autonomie. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Choice in opdracht van Ouders van Nu.

Advertentie

Lees ook: Ouders werken steeds meer maar willen dat eigenlijk niet, blijkt uit ons jubileumonderzoek

Ouders willen hun kinderen opvoeden met meer zelfvertrouwen (81%), steun (54%) en autonomie (45%). In het onderzoek is aan ouders gevraagd welke typeringen past bij de opvoeding die ze zelf hebben gehad en vervolgens wat ze hun eigen kinderen willen meegeven. Ouders geven aan veel regels en bescherming en weinig zelfvertrouwen te hebben gekregen van hun eigen ouders. Dit zelfvertrouwen is juist wat ze belangrijk vinden om door te geven aan de volgende generatie.

Lees ook: 10 dingen die je kunt zeggen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Minder strikte regels

‘In de opvoeding zie je vaak golfbewegingen’, zegt Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu. ‘Ouders willen aan hun kinderen meegeven, wat ze zelf gemist hebben. ‘Waren jouw ouders heel streng, dan is de kans groot dat je dat zelf anders wilt doen en laat je je kinderen misschien wat meer zelf beslissen.’

Uit het onderzoek blijkt dat 81 procent van ondervraagde ouders zelf van zijn of haar ouders strikte regels heeft meegekregen. En slechts 21 procent wil hun kind nu ook weer strikte regels meegeven.

Zie ook: Welke opvoedmethode gebruik je?

Advertentie

Duurzaamheid

Iets anders dat ouders weinig hebben meegekregen maar wel zelf meer willen doorgeven, is duurzaamheid. Vijftien procent vindt dit een belangrijk onderdeel van de opvoeding, terwijl maar weinig ouders van nu deze opvoedingsstijl hebben meegekregen (5%).

Beeld: GettyImages

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier